Blog

Osobní finance chytře

Naučte se mít své peníze pod kontrolou a chraňte se v nečekaných situacích

Co dělat v případě úmrtí blízké osoby

Ztráta blízké osoby je bolestivou záležitostí pro všechny pozůstalé. Těžké chvíle mohou nastat i při vyřizování dědictví, které se pro někoho může zdát velmi složité. Abychom Vám tento proces usnadnili, připravili jsme si pro Vás informace o tom, co dělat v případě, že Váš blízký zemřel.

Osobní finance

5 + 1 účinný tip, jak připravit auto na zimu

Příchod zimy s nepříjemně chladným počasím a sněhem je pro řidiče každoroční výzva. Pro bezpečnou a pohodlnou jízdu v tomto ročním období je velice důležitá důkladná kontrola automobilu a obstarání potřebných doplňků pro danou sezonu. V tomto článku si představíme hned několik z nich.

Pojištění

Novinky v sociálních dávkách 2024

První lednové dny s sebou již tradičně přináší úpravu vybraných sociálních dávek. V roce 2024 dozná největších změn rodičovská dovolená a podmínky důchodového pojištění.

Novinky 2024

Investice pro budoucnost: Jaké jsou možnosti vzdělání pro vás i vaše dítě?

Vzdělání je investicí do budoucnosti, která otevírá dveře k novým příležitostem. Když přemýšlíte, kam poslat děti studovat, je důležité zvážit mnoho faktorů. Přinášíme podrobnější pohled na možnosti, které máte k dispozici.

Investice

Jak začít šetřit a vytrvat: 10 cenných tipů pro finanční stabilitu

Šetření peněz je dovednost, která vám umožní dosáhnout osobních cílů a finanční stability. Často je však obtížné začít šetřit, a ještě obtížnější na této cestě vytrvat. V tomto článku se podíváme na deset cenných tipů, jak šetřit a dosáhnout finančního úspěchu.

Spoření

Koupě auta z Německa: Na co si dát pozor?

Koupě nového auta nebo výměna stávajícího vozidla za nový model je důležitým rozhodnutím, které může ovlivnit Vaše cestování a každodenní život. Jednou z možností, kterou mnoho lidí zvažuje, je koupě auta v Německu. Německo je známé jako země s vysokou kvalitou automobilů a atraktivními cenami, což láká řadu zájemců z celého světa. Pokud zvažujete tuto možnost, je důležité vědět, na co si dát pozor. V tomto článku se zaměříme na několik klíčových aspektů koupě auta z Německa.

Půjčka

Registrace vozidla: Vše, co potřebujete vědět

Zaregistrování nového vozidla patří mezi klíčové kroky, které musejí provést všichni noví majitelé automobilů. Bez oficiálního přihlášení automobilu na úřadě nedostanete registrační značku, a tím pádem nemůžete na silnice. Jak postupovat při registraci a přepisu vozidla?

Půjčka

Jak nabít elektromobil doma i na cestách a co mu neprospívá?

Už jezdíte svým vlastním elektromobilem? Pokud jeho koupi teprve zvažujete, pak si přečtěte o možnostech dobíjení baterie, jednotlivých výhodách i na co si dát pozor.

Půjčka

Údržba elektromobilu: Jak dlouho se nabíjí?

Elektromobily jsou na českých silnicích k vidění čím dál častěji. Je ale pravda, že jejich počet není zdaleka tak vysoký jako v západních zemích Evropy. To se ale časem změní. Elektromobilů bude totiž stále přibývat.

Půjčka

Jak na přepis auta? Ušetřete si čas i nervy s tímto jednoduchým průvodcem

Koupě nového auta je často radostná událost jen do doby, než začnete řešit papírování. Naštěstí jsou procesy na úřadech zjednodušené a noční můry zahnány. Přepis auta je proces přenosu vlastnictví vozidla z jednoho vlastníka na druhého. Dojde k aktualizování registračních a vlastnických údajů vozidla, aby odpovídaly novému majiteli. Tento proces je nezbytný při prodeji, dědění, darování, směně nebo jakékoli změně vlastnictví vozidla. K přepisu Vám však bude stačit pouze jedna návštěva registru vozidel a můžete usednout za volant.

Půjčka

Jak pojistit své dítě, aby to skutečně dávalo smysl?

Každý rodič chce pro své dítě to nejlepší. Jak se jednou stanete rodičem, kromě radostí přibudou i starosti. V případě, že by se Vašemu dítěti během života něco přihodilo, budete mít už tak dost starostí a finance budou to poslední, co budete chtít řešit. Abyste byli po finanční stránce klidní, myslete na pojištění svého dítěte. Jaké máte možnosti?

Pojištění

Vyplatí se pojištění storna? Co vše do něj spadá?

Pojištění storna je speciální druh pojištění, které poskytuje náhradu v případě, že musíte zrušit svůj plánovaný zájezd z ;důvodu nečekaných událostí. Vyplatí se především ve chvíli, kdy si zájezd kupujete s předstihem a nejste si jisti, že v daný termín opravdu budete schopni odcestovat.

Cestovní pojištění

Pojištění odpovědnosti: Proč ho uzavřít a jaké existují druhy?

Pojištění odpovědnosti za škodu určitě není pro každého. Existují ale lidé, kteří by nad jeho zřízením měli začít uvažovat. Zjistěte, co toto pojištění vlastně kryje a zda se právě Vám vyplatí.

Pojištění

Registrace, přepis a odhlášení vozidla

Registrace nového vozu je jedním z nejdůležitějších kroků pro všechny nové majitele vozidel. Jak na registraci, přepis a vyřazení vozidla z registru?

Osobní finance

Povinná výbava do auta 2024. Opravdu v ní máte vše?

Povinná výbava do auta se průběžně mění, přičemž dnes je její podoba mnohem minimalističtější, než tomu bylo před pěti lety. Pro rok 2024 zůstává seznam položek stejný jako v minulém roce. Rozhodně však neuškodí si jej osvěžit a mít přehled o tom, co musíte a nemusíte vozit v autě s sebou.

Pojištění

Pomocná ruka státu aneb přehled zvýšení sociálních dávek v roce 2023

Náklady na život v posledních měsících závratně rostou. Inflace i rostoucí ceny energií sužují řadu domácností. Jakou pomoc nabízí v této situaci stát?

Novinky 2023

Zvýšení rodičovského příspěvku

Přírůstek do rodiny v podobě miminka bývá pro rodiče momentem absolutního štěstí. Brzy se však obvykle přihlásí o slovo otázka financí. Nový člen rodiny znamená výdaje navíc a mateřská a rodičovská dovolená naopak výpadek příjmů. Rok 2020 s sebou přinesl všem rodičům čerpajícím rodičovskou dovolenou skvělou zprávu v podobě zvýšení rodičovského příspěvku.

Finance

Výplata pojistky z úrazového pojištění

O tom, jak přesně probíhá výplata pojistného plnění z úrazové pojistky, mnoho lidí nemá vůbec tušení. Tedy alespoň do okamžiku, kdy se zraní. Je dobré informovat se o podmínkách pojistného plnění již při podpisu smlouvy. Mnohé pojišťovny totiž mají nastavené pro plnění pojistné události přísné podmínky.

Pojištění

Zákon o povinném ručení

Povinné ručení je pojištění vozidla, které je ze zákona povinné. Toto pojištění Vás ochrání před placením statisícových, mnohdy až milionových částek v případě, že způsobíte dopravní nehodu. Kryje totiž škody nejen na majetku, ale i na zdraví třetích osob, které se zúčastnily dopravní nehody.

Pojištění

Jak vybrat životní pojištění

Životní pojištění je produkt, který pomáhá překonat obtížné životní situace. Podle druhu pojištění dostanete v případě správně sjednané pojistky pomoc, pokud se například zraníte, nebo můžete zajistit svoji rodinu v případě úmrtí. Některá životní pojištění toho ale nabízí víc, mimo jiné spoření nebo investice. Jak si z nabídky životních pojištění vybrat?

Pojištění

Zrušení životního pojištění

Každý se může občas ocitnout v tíživé finanční situaci. Jedná se o chvíle, kdy je potřeba přehodnotit rodinné výdaje. Platba životního pojištění pak může být jednou z věcí, na kterých budeme chtít ušetřit. Jenomže výpověď smlouvy životního pojištění není jediným a často také ani nejlepším řešením.

Pojištění

Minimální a zaručená mzda v roce 2022

Pro každého zaměstnance existuje zákonem stanovená minimální výše výdělku. Od 1. ledna 2022 se hranice minimální mzdy zvyšuje o celých tisíc korun na 16 200 Kč za práci provedenou na celý úvazek, tedy 40 hodin týdně. Vyjádřeno poměrem k průměrné mzdě, která pro rok 2022 v Česku činí 37 929 Kč, dosáhne minimální mzda 42,7 %.

Osobní finance

Pojištění auta do zahraničí

V dnešní době stále více lidí volí jako způsob přepravy na dovolenou vlastní automobil. Výhoda svobody pohybu a komfort vlastního vozidla je pro cestovatele neodolatelná. Před cestou by se ale každý řidič měl zamyslet nad tím, zda má svůj vůz na dovolenou dostatečně pojištěný. Jaké pojištění auta vlastně potřebujeme při cestě do zahraničí?

Pojištění

Zvýšení důchodů v roce 2022

V roce 2022 dochází k výrazným změnám ve valorizaci důchodů. Dobrou zprávou je, že bylo schváleno plošné navýšení všech důchodových dávek.

Osobní finance

Povinné ručení motocyklu a dalších věcí

Povinné ručení není záležitostí jen aut a nákladních vozidel. Povinné ručení potřebujete na motorku, ale i na spoustu dalších jednostopých vozidel. Existuje povinnost sjednat povinné ručení na babetu, skútr a dokonce i motorovou koloběžku. Díky povinnému ručení budete mít jistotu, že za Vás pojišťovna uhradí veškeré škody, které svou nehodou způsobíte.

Pojištění

Vše o havarijním pojištění

Uzavřeli jste pro své nové auto povinné ručení a myslíte si, že jste za vodou? Pak byste měli zpozornět! Povinné ručení, ze zákona povinné pro všechny uživatele motorových vozidel, hradí pouze škody vzniklé jeho provozem. To v praxi znamená, že pokud způsobíte nehodu, z povinného ručení budou uhrazeny škody všem zúčastněným, kromě Vás. Nezapomeňte se proto pojistit i vy! Na co všechno se vztahuje havarijní pojištění?

Pojištění

Jak mohu zrušit povinné ručení?

Důvodů, proč vypovědět stávající povinné ručení, existuje několik. Nejčastěji to bývá prodej nebo nákup nového vozu. Možná jste ale našli výhodnější nabídku, díky které můžete významně ušetřit. Jak tedy změnit povinné ručení?

Pojištění

Změna bankovního účtu, kde ji hlásit?

Ke změně čísla účtu dochází při změně banky. Změnit banku je pro fyzickou osobu snadné. Vaše současná banka Vám odchod ze zákona nesmí komplikovat žádnými sankcemi ani prodlevami. Jedinou starostí je pak nahlásit nové číslo účtu všude tam, kde je to nutné. Kam všude ale musíte změnu nahlásit? A jak se situace liší u podnikatelů a nepodnikatelů?

Účty

Novinky v rodičovském příspěvku, důchodech a nemocenské v roce 2020

Největší radost ze změn ve vyplácení dávek v roce 2020 mají určitě rodiče malých dětí a důchodci. Zajímá Vás, o kolik si v novém roce přilepší?

Novinky 2020

Jak vybrat nejlepší transparentní účet?

Transparentní účet je doplněk k běžnému účtu, který veřejnosti umožňuje nahlédnout do všech transakcí na účtu prostřednictvím internetu. Díky tomu je zcela zřejmé, odkud pochází prostředky na daném účtu. Transparentní účty jsou hojně využívány například během politických kampaní.

Účty

Jak zadat nebo zrušit trvalý příkaz k úhradě?

Zadat tvrvalý příkaz k úhradě je jednoduché. Stačí se přihlásit do internetového bankovnictví.

Účty

Vklad hotovosti na účet, jak na to?

Chodit po ulici s větším množstvím peněz není zcela bezpečné, stejně tak jako si je nechávat doma. Pokud chcete mít peníze raději na účtě než v kapse, máte dvě nejjednodušší možnosti, jak situaci vyřešit. Můžete navštívit pobočku své banky a peníze si na účet vložit tam. V poslední době se ale čím dál tím větší oblibě těší takzvané vkladomaty, tedy bankomaty, které Vám umožní vložit si na účet hotovost.

Účty

Jak se řeší odškodnění úrazu?

Úraz je sám o sobě nepříjemná zkušenost. Nestačí ovšem myslet jenom na lékařské ošetření a rekonvalescenci. Je dobré mít na paměti i možnosti odškodnění úrazu. Takové odškodnění se totiž řídí přísnými pravidly, které je nutné dodržet. To se ovšem liší podle typu úrazu, který jste utrpěli.

Pojištění

Proč dítěti založit dětský účet

Účet v bance má pro děti smysl, protože se už od útlého věku naučí hospodařit.

Účty

Jak spořit na důchod?

Pokud mluvíme o zabezpečení na důchod, nejlepší radou je začít spořit co nejdříve. Finanční rezervu na důchod byste rozhodně neměli řešit na poslední chvíli. Je lepší si v klidu a s předstihem vybrat to nejlepší důchodové spoření a začít si šetřit na pohodlný důchod. Rozhodnutí založit si penzijní spoření pak v důchodu jistě oceníte.

Spoření

Jak funguje kontokorent?

Život přináší nečekané situace, a tak se může stát každému, že potřebuje neodkladně vydat více peněz, než má momentálně k dispozici. Úspory jsou vyčerpané, přátelé zrovna měli nějaké výdaje a do výplaty zbývá ještě pár dní. Určitě by bylo fajn mít v záloze nějakou sumu peněz, kterou lze kdykoli a hlavně rychle a bez ptaní použít. Ta možnost tady existuje a jmenuje se kontokorent neboli povolené čerpání účtu do minusu.

Kontokorent

Na kolik Vás přijde svatba?

Vyslechli jste právě od své lásky její „Ano!“? Požádal Vás vysněný muž o ruku? To znamená, že jste na začátku běhu na dlouhou trať, kterému se říká svatba. Má to být nejkrásnější den Vašeho života. Ale mohlo by se snadno stát, že Vás svatba přivede do finančních těžkostí. Jak tomu předejít? Vše si pečlivě naplánujte a sestavte si rozpočet.

Osobní finance

Jak se dá ušetřit v domácnosti?

Šetřete planetu i svou peněženku. Dali jsme dohromady pár důležitých rad a tipů, jak neplýtvat zdroji a ušetřit v domácnosti za vodu a za elektřinu.

Finance

Jak číst kurzovní lístek?

Před odjezdem na dovolenou do zahraničí většina z nás míří do směnárny, aby si české koruny vyměnili za cizí měnu. Do středu Vašeho zájmů se tak dostane kurzovní lístek, který obsahuje spoustu pojmů, které mohou být dost matoucí.

Kurzovní lístek

Jak na založení bankovního účtu online?

Potřebujete si zřídit běžný účet? Chcete změnit banku, ale nechce se Vám čekat ve frontě na pobočce? Založte si účet online a ušetřete nejen svůj čas.

Účty

Jaké jsou poplatky při výběru hotovosti z bankomatu?

Pokud nechcete platit horentní sumy pokaždé, když zamíříte s kartou k bankomatu, je třeba se zajímat o podmínky Vašeho běžného účtu.

Účty

Jaké jsou poplatky za vedení účtu?

Dnes už si nikdo neschovává peníze doma ve slamníku. Kromě pocitu, že máme peníze neustále pod kontrolou, převažuje nad tímto způsobem uložení řada nevýhod.

Účty

Podle čeho vybrat studentský účet nebo konto pro mladé?

Vedení nemá být nijak zpoplatněno a tyto studentské účty by vždy měly přinášet nějaké výhody.

Účty

Jak si vytvořit finanční rezervu?

Finanční rezervu by si měl vytvářet každý. Situace, kdy je potřeba mít finance rychle po ruce, může potkat kohokoli a jistota, že máte „kam sáhnout“ je pak k nezaplacení.

Spoření

Jak sestavit rodinný rozpočet?

Umět si sestavit rodinný rozpočet je velmi užitečné. Získáte tak přehled nejen o příjmech i výdajích celé domácnosti. Jak by měl takový rozpočet vypadat?

Finance

Jak se připravit na důchod?

Důchod od státu byl, je a bude – otázkou ale je jak vysoký. Zabezpečte se na důchod v produktivním věku, abyste si udrželi stejnou životní úroveň.

Spoření

Společný účet. Jak hospodařit společně?

Společný účet je dobrým řešením pro pořádek v penězích manželů nebo partnerů. Máte tak všechny příjmy i výdaje domácnosti přehledně na jednom místě.

Finance

Co dělat při ztrátě nebo zneužití platební karty?

Co dělat při ztrátě nebo odcizení platební karty? Jak postupovat při zneužití citlivých informací o platební kartě a jak těmto situacím předcházet?

Karty

Co je to pojištění odpovědnosti za škodu?

Chraňte se před nečekanými situacemi, které Vás v životě mohou potkat. Pojištění odpovědnosti za škodu kryje odpovědnost z běžného života, z vlastnictví majetku a odpovědnost za zvíře.

Pojištění

Jak zjistit bonus u povinného ručení?

Bonusy, malusy nebo slevy a přirážky. Pojišťovny u Vašeho povinného ručení vždy mluví o způsobu, jakým počítají výslednou slevu na pojistném.

Pojištění

Jak na převod bonusů povinného ručení?

Bonusy u povinného ručení jednoduše říkají, jak dobře řídíte. Evidují se na Vaši osobu. Pokud tedy koupíte nové auto nebo změníte pojišťovnu, o bonusy nepřijdete.

Pojištění

Jak funguje pojištění pracovní neschopnosti?

Pojištění pracovní neschopnosti Vás chrání před potížemi se splácením půjčky v případě zdravotních potíží.

Pojištění

Jedna apka,
celá banka

S mobilní aplikací Smart Banka máte celou banku v kapse. Obsahuje přes 200 funkcí, 41 produktů a najdete v ní všechny výhodné nabídky. I proto je nejoceňovanější bankovní apkou na trhu.
logo - Moneta

Smart Banka je nejoceňovanější aplikací klienty i odbornou veřejností a je k dispozici na všech zařízeních iOS nebo Android.

ocenění Zlatá koruna - novinka roku 2023 hodnocení klienty 4,8/5