Osobní finance chytře

Naučte se mít své peníze pod kontrolou a chraňte se v nečekaných situacích

Novinky 2024

Novinky v sociálních dávkách 2024

První lednové dny s sebou již tradičně přináší úpravu vybraných sociálních dávek. V roce 2024 dozná největších změn rodičovská dovolená.
Spoření

Jak začít šetřit a vytrvat: 10 cenných tipů pro finanční stabilitu

Šetření peněz je dovednost, která vám umožní dosáhnout osobních cílů a finanční stability.
Investice

Investice pro budoucnost: Jaké jsou možnosti vzdělání pro vás i vaše dítě?

Vzdělání je investicí do budoucnosti, která otevírá dveře k novým příležitostem. Přinášíme podrobnější pohled na možnosti, které máte k dispozici.

Užitečné tipy, jak připravit auto na zimu

Pro bezpečnou a pohodlnou jízdu v tomto ročním období je velice důležitá důkladná kontrola automobilu a obstarání potřebných doplňků pro danou sezonu.
Pojištění

Dům na venkově, nebo byt ve městě s předzahrádkou aneb jak vybrat ideální bydlení?

Jaké jsou konkrétní výhody a nevýhody různých způsobů bydlení a pro koho se hodí nejvíce, rozebereme v následujících řádcích.
Půjčka

Registrace vozidla: Vše, co potřebujete vědět

Zaregistrování nového vozidla patří mezi klíčové kroky, které musejí provést všichni noví majitelé automobilů.
Půjčka

Investice, která se vám vrátí: Předělejte si stodolu na svatební lokalitu

Máte nějakou takovou stodolu, kterou nevyužíváte? Její přeměna v&nbspmultifunkční, potažmo vysloveně svatební prostor by Vám mohla přinést poměrně slušný přivýdělek.
Půjčka

Koupě auta z Německa: Na co si dát pozor?

Německo je známé jako země s vysokou kvalitou automobilů a atraktivními cenami, což láká řadu zájemců z celého světa. Pokud zvažujete tuto možnost, je důležité vědět, na co si dát pozor.
Pojištění

6 výhod bydlení v pronájmu

Bydlení je jedním z nejdůležitějších aspektů našich životů a volba, zda si pořídit vlastní nemovitost, či se rozhodnout pro nájem, je často klíčová.
Půjčka

Jak nabít elektromobil doma i na cestách a co mu neprospívá?

Už jezdíte svým vlastním elektromobilem? Pokud jeho koupi teprve zvažujete, pak si přečtěte o možnostech dobíjení baterie, jednotlivých výhodách i na co si dát pozor.
Pojištění

Povinná výbava do auta 2023. Opravdu v ní máte vše?

Povinná výbava do auta se průběžně mění, přičemž dnes je její podoba mnohem minimalističtější, než tomu bylo před pěti lety.
Novinky 2023

Pomocná ruka státu aneb Přehled zvýšení sociálních dávek v roce 2023

Náklady na život v posledních měsících závratně rostou. Inflace i rostoucí ceny energií sužují řadu domácností. Jakou pomoc nabízí v této situaci stát?
Cestovní pojištění

Vyplatí se pojištění storna? Co vše do něj spadá?

Pojištění storna je speciální druh pojištění, které poskytuje náhradu v případě, že musíte zrušit svůj plánovaný zájezd z důvodu nečekaných událostí.
Pojištění

Potřebujete k hypotéce životní pojištění? Povinné není, ale je lepší být připraven

Hypotéka je závazkem na několik desítek let. Proto je důležité promyslet si i&nbspto, jak budete řešit případný výpadek příjmů.
Pojištění

Jak pojistit své dítě, aby to skutečně dávalo smysl?

V případě, že by se Vašemu dítěti během života něco přihodilo, budete mít už tak dost starostí a finance budou to poslední, co budete chtít řešit.
Pojištění

Pojištění odpovědnosti: Proč ho uzavřít a jaké existují druhy?

Pojištění odpovědnosti za škodu určitě není pro každého. Existují ale lidé, kteří by nad jeho zřízením měli začít uvažovat.
Pojištění

I nájemník chce bydlet bez rizika: Proč se vyplatí pojištění domácnosti

Bydlíte v nájmu a domníváte se, že pojištění bytu není Vaše starost, jelikož jde o majetek vlastníka/pronajímatele? Pravda většinou bývá někde uprostřed.
Pojištění

Jak vyplnit záznam o dopravní nehodě?

Stali jste se účastníkem dopravní nehody a nevíte, jak postupovat? Za dopravní nehodu se považuje mnoho situací, například i srážka na parkovišti u obchodního domu.
Osobní finance

Registrace, přepis a odhlášení vozidla

Registrace nového vozu je jedním z nejdůležitějších kroků pro všechny nové majitele vozidel. Jak na registraci, přepis a vyřazení vozidla z registru?
Osobní finance

Minimální a zaručená mzda v roce 2022

V roce 2022 se navýšila minimální mzda. O kolik se mzda navýšila a na co dalšího bude mít navýšení vliv?
Osobní finance

Zvýšení důchodů v roce 2022

Od 1. 1. 2022 se zvýšila základní výměra důchodů. O kolik se zvýšila a zajímá Vás, co je tzv. výchovné a zda na něj máte nárok?
Pojištění

Pojištění auta do zahraničí

V dnešní době stále více lidí volí jako způsob přepravy na dovolenou vlastní automobil. Víte, jaké pojištění auta potřebujete při cestě do zahraničí?
Novinky 2021

Změny v důchodových a nemocenských dávkách v roce 2021

I letos došlo ke zvýšení důchodů a nemocenských dávek. O kolik si penzisté přilepší a o kolik se zvedne důchod tomu, komu právě bylo 85 let?

Co dělat v případě úmrtí blízké osoby

Ztráta blízké osoby je bolestivou záležitostí. Abychom Vám tento proces usnadnili, připravili jsme si pro Vás informace o tom, co dělat v případě, že Váš blízký zemřel.
Pojištění

Výplata pojistky z úrazového pojištění

O tom, jak přesně probíhá výplata pojistného plnění z úrazové pojistky, mnoho lidí nemá vůbec tušení. Tedy alespoň do okamžiku, kdy se zraní.
Pojištění

Jak vybrat životní pojištění

Životní pojištění je produkt, který pomáhá překonat obtížné životní situace. Poradíme Vám, jak si z nabídky životních pojištění vybrat.
Pojištění

Jak zrušit povinné ručení?

Důvodů, proč vypovědět stávající povinné ručení, existuje několik - prodej nebo nákup nového vozu nebo jste našli výhodnější nabídku. Jak změnit povinné ručení?
Pojištění

Životní pojištění a daně

K velkým výhodám životního pojištění patří využití daňového zvýhodnění. Existuje ale několik přesně stanovených pravidel, které je třeba si ohlídat.
Účty

Jak vybrat nejlepší transparentní účet?

Transparentní účet je doplněk k běžnému účtu, který veřejnosti umožňuje nahlédnout do všech transakcí na účtu prostřednictvím internetu.
Pojištění

Cestovní pojištění pro domácí mazlíčky

Chystáte se na dovolenou s Vaším domácím mazlíčkem? Nezapomeňte si zavčasu zařídit všechny potřebné formality, včetně cestovního pojištění.
Novinky 2020

Novinky v rodičovském příspěvku, důchodech a nemocenské v roce 2020

Největší radost ze změn ve vyplácení dávek v roce 2020 mají určitě rodiče malých dětí a důchodci. Zajímá Vás, o kolik si v novém roce přilepší?
Pojištění

Vše o havarijním pojištění

Pokud způsobíte nehodu, z povinného ručení, které je ze zákona povinné, budou uhrazeny škody všem kromě Vás. Nezapomeňte se proto pojistit i Vy!
Pojištění

Cestovní pojištění pro studenty

Studentská léta jsou asi těmi nejvhodnějšími k tomu, objevovat krásy cizích zemí. Jaké ovšem vybrat pro takovou příležitost cestovní pojištění?
Účty

Jak zadat nebo zrušit trvalý příkaz k úhradě?

Trvalý příkaz je od toho, abyste už nikdy nezapomněli uhradit jakoukoli důležitou opakující platbu. Víte, jak ho nastavit?
Účty

Vklad hotovosti na účet, jak na to?

Chodit po ulici s větším množstvím peněz není zcela bezpečné, stejně tak jako si je nechávat doma. Víte jakými způsoby si můžete vložit peníze na účet?
Pojištění

Zákon o povinném ručení

Povinné ručení Vás ochrání před placením statisícových, mnohdy až milionových částek v případě, že způsobíte dopravní nehodu.
Pojištění

Jak se řeší odškodnění úrazu?

V případě úrazu je dobré mít na paměti i možnosti jeho odškodnění. To se totiž řídí přísnými pravidly, které je nutné dodržet. Víte, jaká to jsou?
Pojištění

Jak zjistit bonus u povinného ručení?

Bonusy, malusy nebo slevy a přirážky. Pojišťovny u Vašeho povinného ručení vždy mluví o způsobu, jakým počítají výslednou slevu na pojistném.
Osobní finance

Kolik stojí svatba?

Svatba má být nejkrásnější den Vašeho života, ale mohlo by se stát, že Vás přivede do finančních těžkostí. Vše si proto pečlivě naplánujte a sestavte si rozpočet.
Pojištění

Jak na převod bonusů povinného ručení?

Bonusy u povinného ručení jednoduše říkají, jak dobře řídíte. Evidují se na Vaši osobu. Pokud tedy koupíte nové auto nebo změníte pojišťovnu, o bonusy nepřijdete.
Pojištění

Jak funguje pojištění pracovní neschopnosti?

Pojištění pracovní neschopnosti Vás chrání před potížemi se splácením půjčky v případě zdravotních potíží.
Pojištění

Co je to pojištění odpovědnosti za škodu?

Chraňte se před nečekanými situacemi, které Vás v životě mohou potkat. Pojištění kryje odpovědnost z běžného života, z vlastnictví majetku a odpovědnost za zvíře.
Pojištění

Povinné ručení motocyklu a dalších věcí

Povinné ručení není záležitostí jen aut a nákladních vozidel. Povinné ručení potřebujete na motorku, ale i na spoustu dalších jednostopých vozidel.
Karty

Co dělat při ztrátě platební karty?

Odcizení či ztráta platební karty, zneužití citlivých informací o platební kartě. Co dělat, když se Vám něco podobného přihodí a jak takovým situacím předcházet?
Pojištění

Zrušení životního pojištění

Každý se může občas ocitnout v tíživé finanční situaci. Platba životního pojištění pak může být jednou z věcí, na kterých budeme chtít ušetřit.
Spoření

Jak se připravit na důchod?

Důchod od státu byl, je a bude – otázkou ale je, jak vysoký. Zabezpečte se na důchod v produktivním věku, abyste si udrželi stejnou životní úroveň.
Pojištění

Cestovní pojištění a sporty

Plánujete dovolenou, na které se budete oddávat sportu? Nespoléhejte se pouze na Evropský průkaz pojištěnce, ale sjednejte si kvalitní cestovní pojištění.
Finance

Jak sestavit rodinný rozpočet?

Umět si sestavit rodinný rozpočet je velmi užitečné. Získáte tak přehled nejen o příjmech i výdajích celé domácnosti. Jak by měl takový rozpočet vypadat?
Spoření

Jak si vytvořit finanční rezervu?

Finanční rezervu by si měl vytvářet každý. Situace, kdy je potřeba mít finance rychle po ruce, může potkat kohokoli a jistota, že máte „kam sáhnout“, je pak k nezaplacení.
Účty

Podle čeho vybrat konto pro mladé?

Konto pro mladé je obvykle určeno klientům do 26 let. Jeho vedení nemá být nijak zpoplatněno a vždy by mělo přinášet nějaké výhody oproti klasickému běžnému účtu.
Účty

Jaké jsou poplatky za vedení účtu?

Dnes už si nikdo neschovává peníze doma ve slamníku. Kromě pocitu, že máme peníze neustále pod kontrolou, převažuje nad tímto způsobem uložení řada nevýhod.
Účty

Jaké jsou poplatky při výběru hotovosti z bankomatu?

Nechcete-li platit horentní sumy pokaždé, když zamíříte s kartou k bankomatu, je třeba se zajímat o podmínky Vašeho běžného účtu.
Účty

Jak na založení bankovního účtu online?

Potřebujete si zřídit běžný účet? Chcete změnit banku, ale nechce se Vám čekat ve frontě na pobočce? Založte si účet online a ušetřete nejen svůj čas.
Kurzovní lístek

Jak číst kurzovní lístek?

Před odjezdem na dovolenou do zahraničí většina z nás míří do směnárny, aby si české koruny vyměnili za cizí měnu.
Finance

Jak se dá ušetřit v domácnosti?

Šetřete planetu i svou peněženku. Dali jsme dohromady pár důležitých rad a tipů, jak neplýtvat zdroji a ušetřit v domácnosti za vodu a za elektřinu.
Finance

Úroky z úvěru a daně

Víte, že v některých případech si můžete z daní odečíst úroky z úvěru, které jste zaplatili během roku a výrazně tak ušetřit?
Spoření

Jak spořit na důchod?

Finanční rezervu na důchod byste neměli řešit na poslední chvíli. Je lepší si v klidu a s předstihem vybrat důchodové spoření a našetřit si na pohodlný důchod.
KARTY

Vše, co potřebujete vědět o platbě kartou v zahraničí

Placení kartou v zahraničí je dnes samozřejmostí, přesto z něj má spousta lidí stále obavy. Na co si dát při platbě kartou v zahraničí pozor?
Účty

Dětský účet

Účet v bance má pro děti smysl, protože se už od brzkého věku naučí hospodařit s vlastními financemi. Přeci jen je ale dobré, když si zvyknou na placení platební kartou.
Účty

Změna bankovního učtu, kde ji hlásit?

Změnit banku je pro fyzickou osobu snadné. Kam všude ale musíte změnu nahlásit? A jak se situace liší u podnikatelů a nepodnikatelů?
Osobní finance

Zvýšení rodičovského příspěvku

Nový člen rodiny znamená výdaje navíc a mateřská a rodičovská dovolená naopak výpadek příjmů. Rok 2020 s sebou však přinesl zvýšení rodičovského příspěvku.