Article main image
Osobní finance

Jak spořit na důchod?

Pokud mluvíme o zabezpečení na důchod, nejlepší radou je začít spořit co nejdříve. Finanční rezervu na důchod byste rozhodně neměli řešit na poslední chvíli. Je lepší si v klidu a s předstihem vybrat to nejlepší důchodové spoření a začít si šetřit na pohodlný důchod. Rozhodnutí založit si penzijní spoření pak v důchodu jistě oceníte.

Pokud se tedy rozhodnete spořit, mělo by to být pravidelně a dlouhodobě. Čím později začnete, tím více peněz je třeba si odkládat.

Lidé se stále častěji ptají, kolik si mají na důchod naspořit. Odpověď zní: porovnejte si svůj průměrný příjem s částkou, kterou budete dostávat jako důchod. Když bychom například počítali pro ženu, která se narodila v roce 1960, má jedno dítě a začala pracovat v roce 1980, tak při čisté mzdě 20 600 korun jí bude vyměřen důchod cca 16 000 korun (Vypočítáno pomocí této kalkulačky). V tomto případě tedy potřebujete uspořit tolik, abyste dorovnali propad příjmů cca 4 600 korun. Předpokládejme, že v důchodu budete zhruba 20 let, takže potřebujete naspořit zhruba 1,5 milionu korun, abyste mohli důchod prožít relativně spokojeně. Počítejte ale s tím, že inflace stále stoupá a co Vám stačí ke spokojenému životu dnes, to už v důchodu nemusí. Náklady a výdaje nejen na bydlení a jídlo se neustále zvyšují, je tedy lepší si na důchod naspořit více peněz.

Výpočet důchodu vždy záleží na mnoha faktorech. Pokud již člověk nějaké roky či desetiletí pracuje, je jeho výpočet složitější. Kalkulačky na výpočet důchodu jsou vždy pouze orientační a vhodnější spíše pro člověka, který kariéru teprve začíná.

Čím později pravidelné spoření na důchod zahájíte, tím větší částku bude třeba každý měsíc z rozpočtu uvolnit.

Druhý a třetí pilíř důchodového spoření

Druhý a třetí pilíř důchodového spoření jsou velmi často skloňované pojmy, který musel slyšet snad úplně každý. O co ale jde a v čem se liší?

Druhý důchodový pilíř byl dobrovolný systém spoření na důchod. Pokud jste se do něj už rozhodli vstoupit, nebylo možné z něj odejít až do chvíle, kdy Vám vznikne nárok na pobírání důchodu. Do tohoto pilíře se odvádělo vždy 5 % z příjmů. Účelem bylo přimět obyvatele k vytvoření rezerv na penzi. Druhý důchodový pilíř skončil v lednu 2015. Střadatelé tak své naspořené peníze dostali zpět.

Stát následně přišel s třetím důchodovým pilířem, který je tvořen penzijním připojištěním a doplňkovým penzijním spořením. Uzavřít penzijní připojištění už možné není. Lze ale uzavřít smlouvu o doplňkovém penzijním spoření. Výhody jsou ale u obou finančních produktů stejné – státní podpora, možnost uplatnění daňového odpočtu i daňové zvýhodnění pro příspěvky zaměstnavatele na smlouvu.

Výběr důchodového spoření byste určitě neměli podcenit. S tím, jak nejvýhodněji spořit na důchod, Vám může pomoci kvalifikovaný finanční poradce. Dokáže Vám vybrat to nejvýhodnější důchodové spoření Vám na míru přesně podle věku, příjmů a doby zbývající do důchodu. Navíc dokáže rozdělit prostředky do různých produktů tak, abyste mohli část peněz v případě potřeby vybrat i dříve. Jelikož státní Druhý pilíř důchodového spoření již skončil, je dobré se pohlédnout po jiných alternativách, jako je třeba klasické důchodové spoření nebo možnosti investic.

Tento článek je pouze informačního charakteru a obecné povahy a nezohledňuje individuální finanční a daňovou situaci určité osoby nebo subjektu. Informace uvedené v článku nejsou nezbytně vyčerpávající, úplné či aktualizované a můžou odkazovat na stránky jiných subjektů, nad nimiž MONETA Money Bank nemá kontrolu, proto vylučuje jakoukoli odpovědnost. Článek nelze považovat za odborné či právní poradenství. Aktuální produktové podmínky i sazebníky najdete vždy na příslušných stránkách webu. Informace k daním doporučujeme vždy ověřit na stránkách příslušných orgánů státní správy (daňový portál apod.).