Article main image
Osobní finance

Vklad hotovosti na účet, jak na to?

Chodit po ulici s větším množstvím peněz není zcela bezpečné, stejně tak jako si je nechávat doma. Pokud chcete mít peníze raději na účtě než v kapse, máte dvě nejjednodušší možnosti, jak situaci vyřešit. Můžete navštívit pobočku své banky a peníze si na účet vložit tam. V poslední době se ale čím dál tím větší oblibě těší takzvané vkladomaty, tedy bankomaty, které Vám umožní vložit si na účet hotovost.

Jak fungují vkladomaty?

Vkladomaty fungují velmi jednoduše. Obvykle jde o klasický bankomat, který Vám umožňuje výběr hotovosti. Od běžného bankomatu ho odlišuje právě možnost vkladu hotovosti přímo na Váš účet. Poznáte ho tak, že je označen jako „bankomat pro vklady a výběry“. Najít takový bankomat je stále jednodušší, protože díky jejich oblíbenosti u klientů se instalují další tak, aby byl podobný bankomat na dosah každému.

A jak tedy do takového bankomatu peníze vložit?

Vklady i výběry zdarma s účtem Tom Plus

Sjednejte si bežný účet online a získejte výběry hotovosti zdarma z našich bankomatů i z bankomatů všech ostatních bank v ČR i v zahraničí. Hotovost můžete snadno vkládat na účet v jednom z našich 190 vkladomatů nebo na jedné ze 140 poboček MONETA Money Bank.

Nejprve vložíte kartu nebo ji přiložíte na čtečku karet a zadáte PIN, tak, jak jste zvyklí. Následně v menu vyberete tlačítko „vklad hotovosti“. Peníze pak vložíte do přihrádky, která se Vám v bankomatu otevře. Bankovky do přihrádky vložíte nepřeložené, určitě je jinak nespojujte, seřazovat dle hodnoty je nemusíte, bankomat si s tím poradí sám. Následně bankomat peníze přepočítá, pokud vše souhlasí, tak transakci potvrdíte a je hotovo. Peníze se Vám většinou na účet připíší okamžitě, vklady hotovosti večer, o víkendu a o svátcích banky na Váš účet připíšou následující pracovní den.

Co se týká poplatků, tak vklad peněz na Váš účet přes vkladový bankomat je zcela zdarma. Co se týká limitu výše vkládané částky, tak se to také liší banka od banky. Někde jste limitováni částkou, jinde počtem kusů bankovek, někde obojím. Co se týká limitu výše vkládané částky, tak obvykle bývá velmi vysoký, třeba 350 000 korun a podobně.

Velikou výhodou tohoto způsobu vkladu je jeho rychlost – bankomaty mají „otevřeno“ 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Další výhodou je pak žádný nebo velmi nízký poplatek za vložení.

Vklad na pobočce

Hotovost samozřejmě můžete nadále vkládat také na pobočkách. Poplatky se odvíjí od konkrétní banky, není ale vůbec neobvyklé, že je vklad hotovosti na účet touto cestou zcela bez poplatku. Výší vkládané částky limitování nejste. Od určité výše vkladu (opět záleží na bance) můžete být vyzváni k předložení průkazu totožnosti. Peníze máte na účtu připsané ihned.

Potřebujete poradit?