Article main image
Osobní finance

Jak zadat nebo zrušit trvalý příkaz k úhradě?

Trvalý příkaz je od toho, abyste už nikdy nezapomněli uhradit jakoukoli důležitou opakující platbu. Trvalý příkaz si obvykle nastavujeme pro uhrazení nájmu, hypotéky, internetu a podobně. Jak ho ale můžeme zadat, nebo naopak zrušit, když už ho nepotřebujeme. A co dělat, když nefunguje tak, jak má?

Jak zadat trvalý příkaz k úhradě

Zadat trvalý příkaz k úhradě je opravdu velmi jednoduché. Ve svém internetovém bankovnictví zvolíte záložku „Trvalá platba“ a vyplníte veškeré potřebné informace, jako je číslo účtu příjemce, datum, kdy má platba odejít první platba, frekvence opakování platby a samozřejmě částka a název platby, například „nájem“. Zadat můžete a nemusíte také variabilní či konstantní symbol. Nechybí ani políčko, které Vám umožní zadat datum konce platnosti, tedy den, kdy má trvalá platba přestat odcházet. Pokud nevíte, vyplňovat toto pole nemusíte, trvalý příkaz můžete zrušit kdykoli potom.

Pokud budete zadávat jako trvalý příkaz k úhradě platbu, kterou už jste někdy před tím odesílali a máte ji uloženou jako vzor, tak ho obvykle můžete použít i u trvalé platby. Všechna nezbytná pole se vyplní sama a Vy tak nemusíte nic znovu vypisovat.

Co dělat, když se trvalý příkaz neopakuje tak, jak má?

Pokud Vámi zadaná trvalá platba neodchází nebo odchází jinak, než jste chtěli, zkontrolujte, že jste uvedli všechny údaje správně. Pokud i to sedí, ujistěte se, že máte na účtu, ze kterého platba odchází dostatečný zůstatek nebo výši limitu. Pokud vše sedí, a přesto jsou s trvalým příkazem problémy, obraťte se na banku.

Jak trvalý příkaz zrušit

To, že je platba trvalá, neznamená, že je nezrušitelná. Trvalý příkaz zrušit, stejně jako jste jej založili, přes internetové bankovnictví.

Trvalý příkaz můžete zadat i zrušit také na pobočce. Přes internetové bankovnictví je ale vše jednodušší a rychlejší.

Na jak dlouho a na jaké opakování lze trvalý příkaz nastavit

Trvalý příkaz můžete nastavit na opakování, které umožnuje systém Vaší banky, což může být například týdně, po 10 či 14 dnech, měsíčně, po dvou měsících, čtvrtletně, půlročně nebo ročně. A na jak dlouho si trvalý příkaz můžete sjednat? To opět záleží na systému Vaší banky. Může to být od jednoho roku do několika let.

Tento článek je pouze informačního charakteru a obecné povahy a nezohledňuje individuální finanční a daňovou situaci určité osoby nebo subjektu. Informace uvedené v článku nejsou nezbytně vyčerpávající, úplné či aktualizované a můžou odkazovat na stránky jiných subjektů, nad nimiž MONETA Money Bank nemá kontrolu, proto vylučuje jakoukoli odpovědnost. Článek nelze považovat za odborné či právní poradenství. Aktuální produktové podmínky i sazebníky najdete vždy na příslušných stránkách webu. Informace k daním doporučujeme vždy ověřit na stránkách příslušných orgánů státní správy (daňový portál apod.).