Article main image
Osobní finance

Proč dítěti založit dětský účet

Účet v bance má pro děti smysl, protože se už od útlého věku naučí hospodařit s vlastními financemi. Samozřejmě můžete dávat svým dětem kapesné v hotovosti. Přeci jen je ale dobré, když si zvyknou na peníze, které mají na platební kartě, v dospělosti taky budou svou výplatu dostávat na bankovní účet. Dětské konto navíc bývá zdarma, nebude Vás tak oproti běžnému kapesnému v hotovosti stát nic navíc.

Proč dětem konto zřídit

Naučí se hospodařit

O prospěšnosti kapesného pro děti už toho bylo napsáno hodně. Uvědomí si hodnotu peněz, pochopí, kolik co stojí, a že peníze nerostou na stromech.

Zjistí, jak to chodí v bance

Děti zjistí, jak takové konto funguje, jak platit kontaktně i bezkontaktně, jak vybírat hotovost z bankomatu a k čemu je PIN kód a že ho nesmí zapomenout, ani nikomu prozradit. Běžný účet pro děti je totiž ve spoustě ohledech jako ten pro dospělé. Je k němu vydávána debetní karta pro děti a výběr z dětského účtu probíhá stejně a ze stejného bankomatu jako u toho pro dospělé.

Přehled o výdajích Vašeho potomka

K dětskému kontu máte přístup i Vy jako rodič. Můžete tak mít perfektní přehled o tom, za co Vaše dítě utrácí, i kolik peněz vlastně na měsíc potřebuje.

Vaše pohodlí

Pokud svému dítěti dáváte na měsíc kapesné vždy ve stejné výši, můžete si ho zadat jako trvalou platbu. Vaše dítě tak pochopí, že mu peníze chodí pravidelně v jeden den v měsíci. Stejně tak, jako to bude chodit v zaměstnání. Při pravidelném zasílání peněz na účet se dítě lépe naučí s penězi hospodařit, když bude vědět, že další peníze bude mít k dispozici až ve stanovený den.

Jak bankovní účet pro děti funguje

Velmi podobně jako běžný účet, na který jste sami zvyklí. Peníze můžete vybírat i vkládat jak v bankomatu, tak na pobočce, ale samozřejmě záleží na podmínkách dané banky. Bývá obvyklé, že dítě do 15 let bez doprovodu rodiče peníze na přepážce nevybere a může je pouze vložit. K účtu bývá i internetové bankovnictví, většinou ve zjednodušené verzi, tzn. k náhledu na zůstatek účtu, transakce, výpis z účtu. Jako rodič tak máte pod kontrolou, že Vaše dítě nepošle peníze, kam nemá. K účtu pak máte přístup Vy i Vaše dítě.

Samozřejmostí je debetní platební karta, která je zpravidla vydávána zdarma, většinou s dosažením školního věku. Nikdy však bez vědomí rodiče. Vy byste měli zvážit, kdy je na takovýto krok Vaše dítě připravené. Na Vás je i nastavit výši limitů na výběry či placení debetní kartou. U karet k dětským účtům je běžné i omezení výše limitu, do kterého může dítě kartu používat.

Klasický bankovní účet pro děti je zpravidla určen dětem od narození až do 15 let věku dítěte. Pro děti od 15 let tu je účet studentský. Jeho vedení také bývá zdarma, funguje stejně jako běžný účet a může být veden až do 26 let. Studenti ale nejsou nuceni používat pouze studentské účty. Od 15 let lze v MONETA Money Bank zřídit i běžný účet s výběry z bankomatu po celém světě zdarma, student jen navíc ke svému občanskému průkazu přijde na pobočku se svým zákonným zástupcem. Tento běžný účet pak může student používat i po dosažení zletilosti. Stačí jen vhodně nastavit možnosti placení v internetovém bankovnictví, limity pro výběry kartou a placení v obchodech a ideálně také nastavit dítěti zasílání výpisů elektronicky. Na trhu je dnes velký výběr účtů, za které není nutné platit poplatky za vedení ani nejčastěji využívané služby.

Často kladená otázka je, zda můžete mít dva dětské účty u jedné banky. Proč ne, samozřejmě můžete všem svým dětem založit účet u jedné banky. Pro přehlednost je to i výhodné.

Jak vybrat nejlepší bankovní účet pro děti

Účet pro děti by měl splňovat některé základní podmínky, aby byl výhodný pro Vás i jeho malého majitele.

Vedení účtu zdarma

Účet pro děti je ve většině případů zdarma, stejně tak jako vedení účtu pro studenty, který na dětský účet navazuje. V dnešní době už je ale vedení účtu zdarma a zcela bez podmínek standardem i u běžných účtů.

Výběry z bankomatu zdarma

Také výběry ze sítě bankomatů banky, která účet vede, by měly být zdarma. A to neomezeně.

Internetové bankovnictví

Internetové bankovnictví je skvělá věc. Vaše dítě si bude moci kontrolovat kolik peněz mu na účtu ještě zbývá i za co utrácí. S Internetovým bankovnictvím se navíc bude setkávat po celý život. Proč nezačít hned?

Tento článek je pouze informačního charakteru a obecné povahy a nezohledňuje individuální finanční a daňovou situaci určité osoby nebo subjektu. Informace uvedené v článku nejsou nezbytně vyčerpávající, úplné či aktualizované a můžou odkazovat na stránky jiných subjektů, nad nimiž MONETA Money Bank nemá kontrolu, proto vylučuje jakoukoli odpovědnost. Článek nelze považovat za odborné či právní poradenství. Aktuální produktové podmínky i sazebníky najdete vždy na příslušných stránkách webu. Informace k daním doporučujeme vždy ověřit na stránkách příslušných orgánů státní správy (daňový portál apod.).

Na co se často ptáte