Blog

Bydlení a domácnost

Hypotéka, úrokové sazby, fixace, pojistka. Co všechno vědět při výběru hypotéky?

Daň z nemovitosti 2024

Tradiční daň z nemovitosti doznala od 1. 1. 2024 výrazné změny. Všichni majitelé nemovitých statků si totiž od Nového roku výrazně připlatí. Daň se zvýšila skokově o 80 %.

Daně

Nájemní smlouva: Na co při podpisu nezapomenout?

Před podpisem nájemní smlouvy je klíčové věnovat pozornost detailům a podmínkám, které mohou ovlivnit váš pobyt v pronajatém bytě. Špatně sepsaná smlouva s chybějícími či chybnými informacemi vás totiž může v budoucnu přijít velice draho. Představujeme proto hlavní body, na něž byste se měli před uzavřením dohody a nastěhováním zaměřit.

Bydlení

Dům na venkově, nebo byt ve městě s předzahrádkou aneb jak vybrat ideální bydlení?

Vybrat mezi domem na venkově a bytem ve městě může být jako komponovat symfonii. Každá možnost nabízí odlišné tóny života – klid a prostor venkova versus dynamika a pohodlí města. Jaký tón bude znít nejlépe pro Váš životní orchestr? Přinášíme několik tipů, které by Vám mohly při finálním rozhodování pomoci.

Osobní finance

Vše, co potřebujete vědět o družstevním bydlení

Forem bydlení je celá řada. Můžete být vlastníkem bytu, bydlet v nájmu nebo se rozhodnout jít cestou družstevního vlastnictví. V čem tkví výhody družstevního bytu, je to vhodná varianta právě pro Vás a na co si dát pozor, než se pro družstvo finálně rozhodnete?

Stavební spoření

6 výhod bydlení v pronájmu

Bydlení je jedním z nejdůležitějších aspektů našich životů a volba, zda si pořídit vlastní nemovitost, či se rozhodnout pro nájem, je často klíčová. Bydlení v nájmu má řadu výhod, které mohou oslovit různé skupiny lidí. Představíme Vám několik důležitých důvodů, proč může být bydlení v nájmu výhodné.

Pojištění

Levná rekonstrukce bytu: Jak snadno a levně modernizovat bydlení?

Modernizace bytu může být vzrušujícím projektem, který Vám umožní vytvořit svěží a stylové domácké prostředí. Mnoho lidí si však myslí, že rekonstrukce je nákladná záležitost. Naštěstí existuje několik způsobů, jak vylepšit bydlení i s ohledem na rozpočet.

Pojištění

Potřebujete k hypotéce životní pojištění? Povinné není, ale je lepší být připraven

Hypotéka je závazkem na několik desítek let. Proto je důležité promyslet si i to, jak budete řešit případný výpadek příjmů například v důsledku dlouhodobé nemoci či jak si se splácením poradí pozůstalí v případě Vašeho úmrtí. Samozřejmě, o těchto otázkách nechce přemýšlet nikdo. Na druhou stranu, právě zamyšlením se nad těmito otázkami můžete předejít problémům v případě neschopnosti splácet.

Pojištění

I nájemník chce bydlet bez rizika: Proč se vyplatí pojištění domácnosti

Bydlíte v nájmu a domníváte se, že pojištění bytu není Vaše starost, jelikož jde o majetek vlastníka/pronajímatele? A že Vaší povinností je pouze platit činži a s ní související poplatky? Pravda většinou bývá někde uprostřed, ale i nájemník by měl mít zájem o bezpečí svého majetku, nikdy ostatně nevíte, zda Vás někdy například nevytopí soused. Pojištění domácnosti je jedním ze způsobů, jak předcházet nemilým důsledkům podobných rizik.

Pojištění

Je výhodnější vzít si hypotéku v páru nebo jako jednotlivec

Máte po boku manžela nebo manželku? Pak je Vaše situace jasná – hypotéku si vždy berete společně. Jestliže u Vás svatební zvony zatím nezazněly, je třeba začít trochu přemýšlet a počítat.

Hypotéka

Jak pojistit chatu nebo chalupu

Během teplých letních měsíců se mnozí z nás přesunují na chaty, chalupy a jiná rekreační zařízení. V zimě však tyto objekty často zejí prázdnotou, a právě díky tomu jsou podle statistik policie i pojišťoven oblíbeným terčem zlodějů. Pokud nechcete, aby Vám zůstaly jenom oči pro pláč, nezapomeňte svou nemovitost pojistit.

Pojištění

Hypotéka krok za krokem

Už máte představu, jak má vypadat Vaše budoucí bydlení? Je tedy na čase realizovat plány a představy. Hypotéky se dnes již nemusíte bát, banka spoustu věcí vyřídí za Vás, navíc docela rychle a Vy tak můžete velice brzy bydlet ve svém novém, vysněném domově.

Hypotéka

Je potřeba pojištění k hypotéce?

Životní pojištění k hypotéce je produktem, který se běžně nabízí při podpisu hypotečního úvěru. I když mnohé banky některý druh pojištění k hypotéce vyžadují, neexistuje žádný zákon, který by klientům ukládal si takové pojištění uzavřít. Patříte k těm, kteří si kladou otázku, zda se Vám podobný druh pojištění vyplatí?

Pojištění

Průvodce stavebním spořením

Stavební spoření patří k vůbec nejoblíbenějším spořicím produktům v ČR, nabízí zajímavé zhodnocení, jištěný vklad a státní podporu. Klienti navíc nejsou nijak vázáni k tomu, aby uspořené peníze použili pouze na bydlení. A pro koho je „stavebko“, jak se mu lidově říká, určeno? Tento typ spoření si může uzavřít doslova každý. Je vhodný nejen pro lidi, kteří si plánují pořídit nebo vylepšit své bydlení, ale dokonce i pro malé děti. Těm mohou jejich zákonní zástupci spořit nejen na první byt, ale třeba i na studium nebo na hladký start do života.

Finance

Kolik stojí postavit rodinný dům?

Na kolik dneska přijde postavit běžný rodinný dům?

Finance

Jaký vybrat úvěr na koupi družstevního bytu?

Je Vaše vysněné nové bydlení družstevní byt a zoufáte si, protože jste slyšeli, že není možné financovat koupi družstevního bytu hypotékou? Není k tomu důvod! Smlouvu na hypoteční úvěr je možné získat i v případě, že se nestanete hned majitelem nemovitosti. A navíc existují i jiné možnosti, jak získat potřebné peníze.

Půjčka

Jaký úvěr vybrat na rekonstrukci bytu?

Je vybavení Vašeho bytu zastaralé a nemoderní? Toužíte po změně, ale jste spokojeni se současnou adresou? Pak je pro Vás ideálním řešením rekonstrukce stávajícího bytu nebo jeho části. Jen málokdo z nás má k dispozici dost peněz, aby mohl přestavbu a nové vybavení bytu financovat sám, bez pomoci úvěru. Existuje ovšem celá řada různých úvěrů a je těžké se v nich vyznat. Jak si tedy vybrat ten správný?

Půjčka

8 věcí, na které si dát pozor při koupi bytu

Kupujete byt? Pak asi tušíte, že koupě bytu s sebou nese určitá úskalí a jen málokdo Vás na ně připraví. Na která z nich si dát největší pozor?

Hypotéka

5 věcí, na které myslet, než se pustíte do rekonstrukce bytu

Rozhodli jste se pro rekonstrukci bytu, ať už staršího či nového, ale děsí Vás představa, jak moc náročný proces Vás čeká? Už nemusí. Přinášíme vám seznam 5 věcí, na které se vyplatí myslet ještě před rekonstrukcí, a díky kterým se zvelebování domácnosti stane mnohem snadnějším.

Finance

Splacení hypotéky v době fixace

Hypotéka je závazek na dlouhou dobu. Časem se může leccos změnit, jak na trhu, tak i u Vás. V každém případě je třeba s bankou mluvit a s hypotékou pracovat.

Hypotéka

Konec fixace hypotéky. Co dál?

Konec fixace hypotéky nabízí hned několik možností, jak s hypotékou dále naložit. Nezapoměňte tuto záležitost řešit včas, nejlépe už tři měsíce před koncem fixace.

Hypotéka

Podmínky pro získání hypotéky v roce 2023

Pokud si právě vybíráte nové vysněné bydlení a přemýšlíte, jak to celé zaplatíte, jsou úvahy o <a href="/hypoteky/hypoteka">hypotéce</a> na správném místě. Nezapomeňte však, že trh s <a href="/hypoteky">hypotečními půjčkami</a> je dynamický a&nbsp;jeho podmínky se průběžně mění, a to oběma směry. Které základní body musí každý žadatel o hypoteční úvěr splnit?

Hypotéka

Vývoj úrokových sazeb hypoték v roce 2020

V dnešní době, která s sebou přináší plno otázek stran budoucnosti, je více než kdy dříve důležité zajistit si kvalitní bydlení. Jak to v současnosti vypadá s úrokovými sazbami hypoték a je dnes vhodná doba pro sjednání půjčky na bydlení?

Hypotéka

Vývoj úrokových sazeb hypoték v roce 2023

Otázku bydlení dříve nebo později musí řešit každý člověk. Kvalitní bydlení je totiž základ spokojeného života, což&nbsp;platí v&nbsp;dobách plných nejistot ještě více než kdy jindy.

Hypotéka

Refinancování americké hypotéky

K úvaze o refinancování stávající hypotéky často vede nižší úroková sazba nabízená jinou bankou. Úspora po převedení hypotéky může být opravdu nezanedbatelná.

Hypotéka

Lze získat hypotéku bez vlastních úspor?

Česká národní banka zakázala poskytování hypoték bez dostatku úspor. Minimálně musíte mít našetřeno alespoň 10% z ceny nemovitosti. Víte proč?

Hypotéka

Hypotéka pro mladé do 40 let. Jak skloubit státní půjčku s jiným úvěrem na bydlení?

Hypotéka pro mladé by měla usnadnit cestu k vlastnímu bydlení lidem do 40 let. Opravdová hypotéka pro mladé ale na trhu zatím není. Řešením je státní půjčka.

Hypotéka

Poskytuje MONETA Money Bank americkou hypotéku bez registru?

Poskytování úvěrů bez nahlížení do registrů je zakázáno zákonem. Nahlížením do registrů banka chrání nejen sebe, ale také Vás.

Hypotéka

Dostanu hypotéku, pokud už mám půjčku?

Vaše stávající závazky nemusí být pro hypotéku překážkou. Vše se odvíjí od poměru mezi Vašimi příjmy a výdaji.

Hypotéka

Jak na navýšení hypotéky?

V průběhu času se Vám může rozšířit rodina, změnit vkus i nároky na bydlení. Rekonstrukci lze financovat řadou cest, jednou z nich je i navýšení stávající hypotéky.

Hypotéka

Jak pojistit svůj byt a domácnost?

Pojištění Vás chrání v případě nepříjemných překvapení. Zjistěte jak se výhodně pojistit bez ohledu na to, zda nemovitost vlastníte, nebo pronajímáte.

Pojištění

Jedna apka,
celá banka

S mobilní aplikací Smart Banka máte celou banku v kapse. Obsahuje přes 200 funkcí, 41 produktů a najdete v ní všechny výhodné nabídky. I proto je nejoceňovanější bankovní apkou na trhu.
logo - Moneta

Smart Banka je nejoceňovanější aplikací klienty i odbornou veřejností a je k dispozici na všech zařízeních iOS nebo Android.

ocenění Zlatá koruna - novinka roku 2023 hodnocení klienty 4,8/5