Article main image
Osobní finance

Jak pojistit své dítě, aby to skutečně dávalo smysl?

Každý rodič chce pro své dítě to nejlepší. Jak se jednou stanete rodičem, kromě radostí přibudou i starosti. V případě, že by se Vašemu dítěti během života něco přihodilo, budete mít už tak dost starostí a finance budou to poslední, co budete chtít řešit. Abyste byli po finanční stránce klidní, myslete na pojištění svého dítěte. Jaké máte možnosti?

Životní pojištění pomůže s výdaji při vážné nemoci nebo úrazu

Život je nevyzpytatelný a některé momenty mohou změnit dětem i rodičům život na krátkou dobu, ale také na dlouhé roky. Většina uzavřených pojistek kryje základní a krátkodobá rizika a následky. Připojistit si můžete například hospitalizaci nebo denní odškodné spojené s úrazem. Vyplacená pojistka Vám určitě finančně uleví. Při vybírání rizik, která pojistíte, ale myslete nejenom na krátkodobé potíže, ale především na ty dlouhodobé, které by se mohly objevit například v souvislosti s invaliditou dítěte nebo jeho vážným onemocněním. Zlomená ruka se rychle zahojí, ale s invaliditou se bude dítě potýkat celý život.

Díky životnímu pojištění nebudete mít stres ještě ohledně financí

Než abyste museli oslovovat přední influencery české scény nebo se vlastními silami pouštět do veřejných sbírek, protože nebudete schopni finančně utáhnout nákladnou léčbu, je lepší si platit životní pojištění. Správně nastavené pojištění dokáže pokrýt výpadky příjmu rodičů během doby, kdy jeden z nich musí zůstat s dítětem. Dítě by mělo být pojištěno tak, aby pojistka vykryla trvalé následky úrazu minimálně ve výši 1 milionu Kč. Životní pojištění je produktem, který byste neměli sjednávat na dobu kratší, než je 15 let.

Co dělat, když chcete dítěti zároveň i spořit?

Rodiče často přemýšlejí také nad spořením pro své děti a právě to bývá někdy součástí životního pojištění. Tento produkt se nejčastěji jmenuje investiční životní pojištění. V zásadě je ale dobré tyto dvě věci oddělit. Výnosy z investičního životního pojištění jsou minimální a pro účely spoření se vyplatí dítěti založit například stavební spoření nebo investiční portfolio, kde je možnost většího zhodnocení. V každém případě je zásadní pravidelnost spoření.

Jakou výši životního pojištění zvolit?

Před sjednáním životního pojištění pro děti se vždy zaměřte na rizika, která by mělo pokrýt. Nezapomeňte také na to, že pojistnou smlouvu bude třeba upravovat podle toho, jak bude dítě růst. Některá rizika, která dávala smysl u malého předškoláka, už nemusejí být nejrozumnější volbou u dítěte v pubertě. Už od 430 Kč měsíčně můžete dítě pojistit na 1 000 000 Kč i pro případ těch nejhorších situací, jako jsou invalidita 2. a 3. stupně.

Dalším pojištěním pro děti je úrazové pojištění

Jak již název napovídá, úrazové pojištění řeší následky vzniklé úrazem. Oproti životnímu pojištění je levnější, avšak nechrání před následky vážné nemoci. Děti velmi rády objevují svět a statisticky se častěji potýkají s úrazy než s vážnými nemocemi. Úrazové pojištění je tudíž jedna z rozumných variant, o které byste měli přemýšlet. Především v prvních deseti letech života jsou děti náchylnější k úrazům. I v tomto případě pečlivě vybírejte rizika a pozorně zvažte všechny podmínky úrazového pojištění.