Article main image
Bydlení

Jaký vybrat úvěr na koupi družstevního bytu?

Je Vaše vysněné nové bydlení družstevní byt a zoufáte si, protože jste slyšeli, že není možné financovat koupi družstevního bytu hypotékou? Není k tomu důvod! Smlouvu na hypoteční úvěr je možné získat i v případě, že se nestanete hned majitelem nemovitosti. A navíc existují i jiné možnosti, jak získat potřebné peníze.

Přeci jen hypotéka?

Základním problémem družstevního bytu je, že jeho koupí se nestáváte majitelem nemovitosti, ale pouze podílu v družstvu s právem k nájmu těch daných bytových a nebytových prostor. Právě proto není možné si na koupi takového bytu vzít hypoteční úvěr v případě, že potřebujete použít nově nabytý majetek jako zástavu.

Řešením je použít jako zástavu jinou nemovitost. Vlastníte chatu, chalupu, pozemek? Pokud jejich hodnota dosahuje hodnoty nového bytu, máte po problémech. Podmínkou není dokonce ani samotné vlastnictví nemovitosti. Zaručit se za Vás mohou domem nebo bytem třeba rodiče. Toto řešení má dokonce jednu výhodu. Pokud je možné zastavit nemovitost výrazně vyšší hodnoty než kupovaný byt, můžete docílit výrazného snížení úroků u hypotéky.

Máte stavební spoření? Využijte ho!

Pro financování koupě družstevního bytu je možné využít i stavebního spoření. Klasický úvěr ze stavebního spoření je vázaný na zástavu nemovitosti, proto na něj pravděpodobně nedosáhnete. Ještě je tu ale překlenovací úvěr. V případě klasického úvěru vázaného na stavební spoření čerpáte jenom rozdíl mezi částkou, kterou jste si již naspořili, a cílovou částkou. U překlenovacího úvěru Vám spořitelna poskytne celou částku, a to až do výše dvou milionů korun. I nadále budete spořit do cílové částky, ale zároveň budete splácet úroky z celé půjčené částky. Samotnou dlužnou částku začínáte platit až ve chvíli, kdy dosáhnete na podmínky klasického úvěru ze stavebního spoření. Je ovšem třeba mít na paměti, že se to odrazí na výši úroků.

Jiný typ úvěru

Existují i různé typy spotřebitelských úvěrů. U těch je ovšem výrazně vyšší úroková sazba a obvykle není možné půjčit si větší částku tak, aby bylo možné zaplatit celý byt. Vzhledem k výrazně kratší době splatnosti takové půjčky je důležité zvážit schopnost splácet vysoké měsíční splátky. Řešením je takový úvěr pouze ve chvíli, kdy máte ušetřeno dost peněz a do cílové částky Vám chybí už jen nejvýše pár set tisíc korun.

Tento článek je pouze informačního charakteru a obecné povahy a nezohledňuje individuální finanční a daňovou situaci určité osoby nebo subjektu. Informace uvedené v článku nejsou nezbytně vyčerpávající, úplné či aktualizované a můžou odkazovat na stránky jiných subjektů, nad nimiž MONETA Money Bank nemá kontrolu, proto vylučuje jakoukoli odpovědnost. Článek nelze považovat za odborné či právní poradenství. Aktuální produktové podmínky i sazebníky najdete vždy na příslušných stránkách webu. Informace k daním doporučujeme vždy ověřit na stránkách příslušných orgánů státní správy (daňový portál apod.).