Article main image
Bydlení

Kolik stojí postavit rodinný dům?

Stavba rodinného domu je velká zátěž pro rozpočet i nervy všech zúčastněných. My se zde zaměříme na finanční stránku celé věci. Na kolik dneska přijde postavit běžný rodinný dům?

Pozemek, aneb není jedno, kde se kopne

Rodinný dům je sen mnoha lidí. Dříve, než se necháte tou představou unést a začnete vybírat vzor kachliček do budoucí koupelny, je třeba zajistit stavební parcelu. Obecně platí pravidlo, že ve městech jsou pozemky dražší než na venkově, v Praze pak i několikanásobně. Na co si tedy dát při výběru stavební parcely pozor?

Cenu stavebního pozemku ovlivňuje nejen lokalita samotná, ale také její dostupnost. A tím se nutně nemyslí blízkost dopravního spojení, i když i to hraje také roli. U vybraného pozemku si především zjistěte, do jaké míry je zasíťovaný. To znamená, zda jsou na parcelu dovedeny rozvody elektřiny, vodovodu, plynu a kanalizace. Každý metr rozvodů, který budete muset zařídit, Vás přijde na nemalé peníze. Několik metrů rozvodů může řádově stát i desítky tisíc korun.

Hypotéka s výhodami

Půjčit na nový dům si můžete snadno i u nás. S hypotékou od MONETA Money Bank získáte výhodný úrok. 30 % z půjčené částky můžete navíc použít na cokoliv chcete.

Zjistit více

Kolik peněz si tedy vyčlenit na koupi pozemku? Průměrná cena stavební parcely vychází v České republice na 3 300 až 5 000 Kč za m2. A to ještě nebereme v úvahu právní stav jako jsou třeba věcná břemena, přístupová cesta nebo občanská vybavenost a okolí pozemku.

Samozřejmě existují faktory, které na první pohled ceny pozemků příznivě ovlivňují směrem dolů. Je místo Vašeho vysněného domku ve svahu, podmáčené spodní vodou nebo třeba v zátopové oblasti? Sice ušetříte při nákupu, ale náklady na kvalitní stavbu nebo pojištění budou vyšší.

Odhad ceny stavby

Cena celého projektu stavby rodinného domu se na začátku plánování odhaduje jen velice těžko. Hodně záleží na tom, zda si vyberete z katalogu staveb nějaké firmy, nebo oslovíte architekta. Chcete si nechat postavit dům na klíč tak, že zadáte pouze zakázku a na konci si převezmete klíče od hotové nemovitosti? Nebo se chcete na výstavbě domu aktivně podílet, část prací si udělat svépomocí a sami oslovovat jednotlivé firmy a dodavatele?

Všechny tyto způsoby stavby ovšem začínají u kalkulace ceny. Nejčastěji se využívá následující výpočet: obestavěný metr krychlový prostoru krát 5 500 Kč. Částka 5 500 Kč je ovšem pouze hrubý průměrný odhad běžných typických staveb bez specifikace použitého materiálu nebo vybavení domu. Pokud tedy víte, že patříte k náročnějším klientům, počítejte s výrazně vyšší částkou za m3, třeba až 8 000 Kč. Také zde nejsou většinou zahrnuty vedlejší rozpočtové náklady, jako jsou průzkumné a projektové práce, architektonický návrh nebo náklady na zařízení staveniště. Takové výdaje snadno navýší rozpočet stavby až o 25 % celkové ceny.

S čím počítat u hrubé stavby?

Samotná hrubá stavba tvoří asi jen 40 % celkové ceny stavby. Zároveň je to ale část stavby, na které se nevyplatí šetřit, a to z mnoha důvodů. Předně se jedná o základy domu, které musí být pevné a ke kterým se později budete kvůli případným opravám dostávat jen velice těžko. Zároveň se ale jedná o výdaj, který je vlastně dosti podobný všem typům stavby, odstupňováno podle použitého materiálu. Proto se některé položky od sebe nebudou významně lišit, ať již stavíte malý domek s dispozicí 3+1, nebo vilu s několika pokoji pro hosty a třemi koupelnami. Samozřejmě ale záleží na tom, zda jste se rozhodli pro dřevostavbu, montovaný dům nebo zděnou stavbu.

Pamatujte také na to, že už ve fázi prací na hrubé stavbě musíte mít vyřešeny mnohé základní otázky, jako jsou rozvody elektřiny a topení nebo typ vytápění domu. To vše totiž ovlivňuje způsob práce a pozdější změny mohou přijít zbytečně draho.

Celkově je nutné při stavbě rodinného domu počítat s výdaji mezi 3 a 4 miliony korun. K tomu si ještě připočítejte cenu pozemku. V případě, že veškeré Vaše úspory padly na nákup pozemku, můžete zvážit využití hypotéky. A nezapomeňte, že pokud si vyberete kvalitnější a dražší vybavení domu, obklady, podlahy, krytiny a spotřebiče, celková cena stavby se může snadno vyšplhat i o několik milionů výše.

Na co si při stavbě dát pozor, aneb pár tipů, jak ušetřit

Jak jste již zjistili, stavba rodinného domu je velmi nákladný projekt. Přestože je cena přímo odvislá od konkrétního pozemku, plánu a náročnosti stavebníka, existuje několik obecných tipů a rad, jak cenu stavby výrazně snížit.

  • V jednoduchosti je krása. Pokud nepohrdnete jednoduchým tvarem domu, nejlépe krychle nebo obdélníku, můžete ušetřit za budoucí výtop i samotnou realizaci projektu až 10 % z ceny.
  • I nářadí něco stojí. Nezapomeňte, že peníze budete potřebovat i k nákupu potřebného nářadí. Když nepůjdete do prvního hobbymarketu, ušetřeíte tak, že si vyberete nářadí v e-shopu na internetu
  • Nebojte se výšek. Patrové rodinné domy jsou výrazně ekonomičtější na provoz než přízemní bungalovy.
  • Méně je někdy více. I když má velký rodinný dům své kouzlo, místo pro všechny své věci a aktivity najdete i v menších stavbách, zvláště pokud plánujete se zkušeným architektem. Samozřejmě, že platí rovnice: čím větší dům, tím větší výdaj na výstavbu. Ale pamatujte na to, že totéž platí o energiích a režii provozu nebo třeba také úklidu.
  • Využijte prostory chytře. Omezte pokud možno chodby, schodiště a slepé kouty, které nelze funkčně využít. S tím vším Vám pomůže kvalitní architektonický projekt.
  • Kam nemůže slunce, chodí lékař. Okna orientovaná na jih nebo jihozápad výrazně pomohou k vyhřátí obytných prostor. Zároveň ale myslete na funkční stínění v podobě přesahující střechy nebo venkovních rolet, aby bylo možné se před slunečními paprsky i schovat.
  • Vybírejte s rozvahou. Aneb zvažte, co si můžete dovolit. Pamatujte, že hrubá stavba domu tvoří pouze 40 % ceny. Vnitřní vybavení domu úzce souvisí s tím, v jak luxusním prostředí chcete žít. Na materiálech povrchů, oken, spotřebičích a dalším vybavení lze ušetřit velké částky, aniž by nutně utrpěla samotná funkčnost daných prvků.
  • Myslete na Váš spánek. Při sestavování rozpočtu nezapomínejte investovat do své ložnice. Je to místnost, kde budete trávit velkou část svého času a musíte se v ní cítit opravdu dobře, aby Váš spánek byl co nejkvalitnější. Základem pro klidný a zdravý spánek je kvalitní zdravotní matrace.

Pokud se rozhodnete jít do stavby rodinného domu, tak hlavně pamatujte, že investice do kvalitního pozemku se Vám v pozdějších letech mnohonásobně vyplatí. Na začátku se především musíte rozhodnout, jakým způsobem budete svou stavbu realizovat. Když se pak budete řídit výše zmíněnými obecnými tipy, bude se Vám během stavby Vašeho rodinného domu určitě lépe dýchat.

Tento článek je pouze informačního charakteru a obecné povahy a nezohledňuje individuální finanční a daňovou situaci určité osoby nebo subjektu. Informace uvedené v článku nejsou nezbytně vyčerpávající, úplné či aktualizované a můžou odkazovat na stránky jiných subjektů, nad nimiž MONETA Money Bank nemá kontrolu, proto vylučuje jakoukoli odpovědnost. Článek nelze považovat za odborné či právní poradenství. Aktuální produktové podmínky i sazebníky najdete vždy na příslušných stránkách webu. Informace k daním doporučujeme vždy ověřit na stránkách příslušných orgánů státní správy (daňový portál apod.).

Potřebujete více informací?