Article main image
Bydlení

Nájemní smlouva: Na co při podpisu nezapomenout?

Před podpisem nájemní smlouvy je klíčové věnovat pozornost detailům a podmínkám, které mohou ovlivnit váš pobyt v pronajatém bytě. Špatně sepsaná smlouva s chybějícími či chybnými informacemi vás totiž může v budoucnu přijít velice draho. Představujeme proto hlavní body, na něž byste se měli před uzavřením dohody a nastěhováním zaměřit.

Možná se právě plánujete nastěhovat do svého prvního samostatného bydlení. Nadšení ze samostatnosti a svobody může být však někdy opojné natolik, že při podpisu nájemní smlouvy přehlédnete důležité body nebo si nevšimnete, že v ní chybějí podstatné informace, což by Vám časem mohlo zadělat na potíže. Jak má tedy vypadat nájemní smlouva a na co si dát pozor?

Pozorné čtení je základ

„Přečetl/a jsem všechny podmínky a pravidla…“ – takovou větu si přečetl snad každý, kdo někdy nakupoval online. A samozřejmě aniž by uvedené podmínky a pravidla vůbec četl. U nájemní smlouvy je to ale o mnoho jiné, a to z toho důvodu, že jde nejen o Vaše peníze, ale také o Váš majetek.

Pamatujte, že smlouva by měla obsahovat:

  • údaje o pronajímateli
  • údaje o nájemci
  • podmínky nájmu
  • délku nájemního období
  • informace o výši nájemného
  • povinnosti nájemce a pronajímatele
  • postup při vypršení platnosti smlouvy, ukončení nájmu nebo výpovědi nájemní smlouvy

Pozorně se také podívejte, zda jde o nájemní, nebo podnájemní smlouvu. Podnájemní smlouvu totiž neuzavíráte s vlastníkem nemovitosti, ale s nájemníkem. Jako podnájemník máte navíc značně omezená práva a se zánikem nájemní smlouvy pak automaticky zaniká i ta podnájemní. Doporučuje se také si před nastěhováním ověřit majitele v katastru nemovitostí a v databázi exekucí. Pokud nemovitost vlastní více lidí, musejí být ve smlouvě uvedeni všichni. Jestliže je vlastník bytu v exekuci, je lepší smlouvu vůbec nepodepisovat – v případě, že by přišel exekutor, mohl by Vám zabavit i Váš osobní majetek.

Zkontrolujte smlouvu i nemovitost

Prohlídka bytu či domu je součástí standardního postupu před uzavřením nájemní dohody. Pakliže jste se pro danou nemovitost rozhodli, je žádoucí mít ve smlouvě pasáž popisující všechny její nedostatky a problémy, ideálně i s fotodokumentací. Majitele zároveň můžete před nastěhováním požádat o jejich vyřešení, čímž pádem byste měli smlouvu ještě upravit. Dohodněte se také, jak budete platit opravy a údržbu. I na tyto věci existují zákony, proto je dobré si je předem projít a ujistit se, že s nimi smlouva není v rozporu.

Poplatky za energie a služby

Vždy se informujte, zda jsou do nájmu zahrnuty i poplatky za energie a další služby. Pokud nejsou, očekávejte, že náklady na bydlení budou mnohem vyšší. Vodu, plyn, elektřinu a topení si budete muset hradit sami, stejně tak například internet nebo odvoz odpadu. Vše si s majitelem ujasněte předem a zapište si hodnoty na všech měřičích, v lepším případě si je i vyfoťte.

Předávací protokol

Důležitým dokumentem je také předávací protokol. Do něj se zapisuje veškeré vybavení, které vlastník nemovitosti zanechal v bytě či domě, aby je mohl nájemce využívat. Z tohoto důvodu je nutné zkontrolovat stav vybavení a do smlouvy doplnit, jak se s ním bude nakládat v případě poškození. Do protokolu se dále uvádí počet předaných klíčů a stavy měřičů energií.

Kauce a inflační doložka

Pakliže majitel požaduje platbu zálohy předem, požádejte o potvrzení o platbě a znovu si prostudujte, jaký je postup při ukončení nájmu. Pozor si dejte také na inflační doložku a podmínky pro zvýšení nájemného.

Dodatek k nájemní smlouvě

Nedostatky nebo nejasnosti lze vyřešit dodatečnou úpravou smlouvy. Vše důkladně projděte a domluvte se na případném dodatku k nájemní smlouvě, kde budou obsaženy všechny chybějící a potřebné informace.

Závěrem

Stěhování do nového je velkým krokem v životě každého. Při podpisu smlouvy je potřeba věnovat pozornost veškerým detailům a ujistit se, že je v ní obsaženo opravdu všechno. Jestliže si nejste jisti, zda je smlouva opravdu v pořádku, můžete si na internetu stáhnout její předlohu, případně požádat o pomoc realitního makléře nebo právníka. Po schválení a podpisu už se stačí jen nastěhovat.

Tento článek je pouze informačního charakteru a obecné povahy a nezohledňuje individuální finanční a daňovou situaci určité osoby nebo subjektu. Informace uvedené v článku nejsou nezbytně vyčerpávající, úplné či aktualizované a můžou odkazovat na stránky jiných subjektů, nad nimiž MONETA Money Bank nemá kontrolu, proto vylučuje jakoukoli odpovědnost. Článek nelze považovat za odborné či právní poradenství. Aktuální produktové podmínky i sazebníky najdete vždy na příslušných stránkách webu. Informace k daním doporučujeme vždy ověřit na stránkách příslušných orgánů státní správy (daňový portál apod.).