Article main image
Osobní finance

Potřebujete k hypotéce životní pojištění? Povinné není, ale je lepší být připraven

Hypotéka je závazkem na několik desítek let. Proto je důležité promyslet si i&nbspto, jak budete řešit případný výpadek příjmů například v&nbspdůsledku dlouhodobé nemoci či jak si se splácením poradí pozůstalí v&nbsppřípadě Vašeho úmrtí. Samozřejmě, o&nbsptěchto otázkách nechce přemýšlet nikdo. Na&nbspdruhou stranu, právě zamyšlením se nad&nbsptěmito otázkami můžete předejít problémům v&nbsppřípadě neschopnosti splácet.

V roce 2022 se úrokové sazby hypoték vyšplhaly až na 6,34 % a průměrně si lidé půjčovali zhruba 3 miliony korun, za což mohou také přísnější podmínky ČNB a vysoké úrokové sazby. Podle odborníků se snižování úrokových sazeb dočkáme nejdříve na jaře 2024 a  letos se bude nést spíše ve znamení stagnace.

I tak ale lidé stále touží po vlastním bydlení. Před sjednáním hypotéky je ale dobré brát do úvahy nejen úrokové sazby, RPSN či výši měsíční splátky, ale také to, co se bude dít, když splácet nebudete moct. Například kvůli dlouhodobému onemocnění či úmrtí. I to je jedním z důvodů, proč přemýšlet nad uzavřením životního pojištění k hypotéce.

Životní pojištění a hypotéka

Je celkem běžné, že Vám v bance hypoteční bankéř při podpisu hypotečního úvěru nabídne možnost pojištění. Povinné však určitě není a je zcela na Vás, zda si nějaké sjednáte nebo ne. Přesto doporučujeme nad pojištěním popřemýšlet, může Vám totiž v případě potíží se splácením velmi pomoci.

Životní pojištění k hypotéce

Životní pojištění Vám bude krýt záda zejména v případech nemoci, invalidity nebo smrti. Výhodou životního pojištění je, že si můžete vybrat druh. Nejčastěji se využívá tzv. úvěrové životní pojištění k hypotéce, které se vztahuje k danému úvěru. Ale zvolit samozřejmě můžete také rizikové nebo investiční. Na rozdíl od pojištění schopnosti splácet je u životního pojištění také ta výhoda, že v případě pojistné události dostanete všechny peníze Vy, ne banka.

K výhodám životního pojištění patří i možnost využití daňových odpočtů. Získat můžete také příspěvek na životní pojištění od zaměstnavatele (pokud jste si sjednali pojištění se spořicí složkou).

Pomůžeme Vám překonat obtížné životní události

Sjednejte si životní pojištění od Monety už od 430 Kč měsíčně s pojištěním až na 1 milion Kč i pro nejhorší situace jako jsou invalidita 2. a 3. stupně a úmrtí.

Zjistit více

Pojištění schopnosti splácet

K hypotéce si můžete sjednat také pojištění schopnosti splácet. To se vztahuje také na ztrátu zaměstnání, což nemusí být vždy zahrnuto u životního pojištění. Může se také stát, že Vám banka při sjednání tohoto pojištění nabídne nižší úrokovou sazbu. Na druhou stranu, pokud dojde k pojistné události, peníze z pojistného získá banka.

Na pojištění schopnosti splácet se nevztahuje možnost snížení daňového základu. Často zde také není možnost volit si rizika individuálně, ale vybírat můžete pouze z předem navolených balíčků, které nemusí vyhovovat každému.

Tento článek je pouze informačního charakteru a obecné povahy a nezohledňuje individuální finanční a daňovou situaci určité osoby nebo subjektu. Informace uvedené v článku nejsou nezbytně vyčerpávající, úplné či aktualizované a můžou odkazovat na stránky jiných subjektů, nad nimiž MONETA Money Bank nemá kontrolu, proto vylučuje jakoukoli odpovědnost. Článek nelze považovat za odborné či právní poradenství. Aktuální produktové podmínky i sazebníky najdete vždy na příslušných stránkách webu. Informace k daním doporučujeme vždy ověřit na stránkách příslušných orgánů státní správy (daňový portál apod.).