MONETA eviduje výrazný nárůst „chytrých“ plateb. Klientů platících hodinkami či mobilem je o 60 % více než vloni

Téměř jeden milion klientů MONETA Money Bank již používá ke svým platbám chytré hodinky nebo telefon. Za 60% nárůstem stojí především větší důvěra v bezpečnost tohoto způsobu placení, což dokládají stále se zvyšující částky jednotlivých plateb.

Růst oblíbenosti bezkontaktních plateb chytrými hodinkami a mobilem dokládají dlouhodobě sbíraná data banky. V ročním období mezi červnem roku 2020 a květnem 2021 zaznamenala MONETA přesně 958 165 klientů platících skrze virtuální karty umístěné v některém z chytrých zařízení: ve stejném období o rok dříve přitom platilo pomocí chytré elektroniky 593 870 klientů banky.

S růstem takto platících klientů stoupá i počet samotných „chytře“ uskutečněných plateb: od loňského června do letošního května jich MONETA eviduje 16,5 milionu oproti 10,2 milionům za předchozí rok. Objem všech transakcí v prvním srovnávaném období činí lehce přes 5 miliard Kč, zatímco v druhém období už jde o sumu 8,2 miliard Kč.

„Platby prostřednictvím Google Pay, Apple Pay a chytrých hodinek GarminFitbit jsme na českém bankovním trhu zavedli jako první. Jsme proto velmi rádi, že naši klienti tyto služby využívají, neboť jde o pohodlné, a především velmi bezpečné způsoby placení. Stále navíc pracujeme na vylepšování naší mobilní aplikace Smart Banka, která je pro bezkontaktní placení mobilem či hodinkami ideálním ekosystémem. Smart Banka je navíc dostupná na všech chytrých zařízeních společnosti Apple,“ uvedl v této souvislosti Jakub Komenda, šéf digitálních kanálů skupiny MONETA.

Nejčastěji užívanými službami pro placení chytrou elektronikou jsou Apple Pay a Google Pay, které MONETA svým klientům nabídla od února 2019, respektive podzimu 2017. Ve statistikách nicméně výrazně vedou uživatelé zařízení s nakousnutým jablkem, a to v poměru 10 milionů transakcí prostřednictvím Apple Pay oproti 6 milionům transakcí provedených přes službu Google Pay.

Klienti bezkontaktních plateb chytrým telefonem či hodinkami oceňují na těchto službách nejen pohodlí, ale také bezpečnost. „V telefonu ani v hodinkách, do kterých si uživatel platební kartu nahraje, se totiž číslo dané karty neukládá. Namísto toho získá takto nahraná karta unikátní virtuální kód, který je spojený pouze s konkrétním chytrým telefonem nebo hodinkami. Pokud dojde ke ztrátě přístroje, stačí virtuální kód na dálku deaktivovat, a uživatel tak může nadále platit svojí plastovou kartou,“ vyjmenovává mluvčí Skupiny MONETA Zuzana Filipová.

Fakt, že si klienti MONETA Money Bank uvědomují, že jde o bezpečné způsoby placení, dokládají stále vyšší částky zaplacené v obchodech. Tou zatím nejvyšší bylo 240 000 korun, uhrazených přes službu Apple Pay u obchodníka Mercedes-Benz v Českých Budějovicích. Pomyslné prvenství v platbě prostřednictvím Google Pay pak drží klient MONETY, který částku 300 000 Kč zaplatil společnosti Revolut.