MONETA je Zodpovědnou bankou roku 2022, má také nejlepší hypotéky v České republice

Celkem dvě zlaté a dvě stříbrné medaile si odnáší MONETA ze včerejšího udělování prestižních oborových cen Banka roku 2022: zlato jí patří v kategorii Zodpovědná banka i v soutěži Hypotéka roku. V hlavní kategorii Banka roku se MONETA umístila na druhé příčce stejně, jako v soutěži Banka bez bariér. Titul Hypotéka roku získala banka již potřetí, kategorii Zodpovědná banka, jež hodnotí vztah bankovních institucí k udržitelnosti a ESG, vyhrála poprvé.

Vítězství v kategorii Hypotéka roku dosáhla MONETA především nabídkou nově sjednávaných hypotečních smluv i refinancování hypoték plně online, a to od prvotní kalkulace až po finální podpis hypoteční smlouvy. Banka navíc svým klientům vystavuje certifikát o získání hypotéky s 60denní platností úrokové sazby: to klientům umožňuje vybranou nemovitost buď ihned rezervovat nebo následující dva měsíce využít pro hledání vhodné nemovitosti. Velmi jednoduchý a rychlý je i proces oceňování nemovitosti a ověřování totožnosti včetně elektronických podpisů, kde MONETA využívá načítání online dat z katastru nemovitostí a úvěrových registrů. Porota ocenila i možnost snížení hypotečních splátek prostřednictvím individuálního nastavení splátkového kalendáře pro zájemce z řad klientů, potýkajících se s důsledky energetické krize nebo možnost přepracovat rozpočet výstavby kvůli nárůstu ceny stavebních materiálů a prací s následnou nabídkou navýšení hypotéky.

Zodpovědnou bankou roku se MONETA stala díky svému unikátnímu filantropicko-cirkulárnímu projektu MON HELP, který vrací do oběhu funkční, pro potřeby banky však již nepotřebnou IT techniku, nábytek a automobily. Projekt spustila banka letos v lednu s třemi vybranými neziskovými organizacemi. Od té doby tímto způsobem darovala majetek za téměř 13,5 milionů korun: v únoru pro potřeby sociálně slabých, nemocných a nemohoucích věnovala 20 aut v hodnotě 6 milionů korun, v květnu dvěma stovkám dětí z pěstounských rodin 64 zánovních stolních počítačů a notebooků v hodnotě 1,5 milionu korun. V létě putovaly ke znevýhodněným rodinám počítače a nábytek v hodnotě 4,7 milionů korun a v září pak další 4 automobily v hodnotě 1,2 milionu. Smluvními partnery celého projektu jsou SOS dětské vesničky, Fórum mobilních hospiců a Diakonie ČCE. Právě tyto organizace na základě nabídky aktuálně vyřazovaného majetku poptávají zájem jak u vlastních klientů, tak u dalších neziskových organizací, které mohou jejich prostřednictvím rovněž žádat o pomoc.

Stříbrnou příčku v hlavní kategorii Banka roku obhájila MONETA již podruhé za sebou především díky výborným výsledkům v digitalizaci svých produktů a služeb, atraktivním sazbám v depozitních produktech, přístupu ke klientům, potýkajícím se s důsledky dopadu energetické krize ale i nabídkou produktů a služeb pro ukrajinské občany v kontextu války na Ukrajině. Porotu oslovila i nabídka bankovní identity pro cizince s českým dokladem bez strojově čitelné zóny, jenž je vydáván především občanům zemí Evropského hospodářského prostoru a jejich příbuzným mimo prostor EHP, kterou MONETA umožňuje jako jediná banka v České republice.

V kategorii Banka bez bariér, kde získala MONETA stříbro, bodovala banka především svým strategickým záměrem zaměstnávat do roku 2025 alespoň 3,5 % handicapovaných lidí. Na tom banka spolupracuje s neziskovými organizacemi Etincelle a Kolibřík CSR, které se asistenci handicapovaných při jejich uplatňování na trhu práce věnují dlouhodobě. I díky této spolupráci již lidé s různou mírou tělesného či mentálního postižení posílili například ostravské call centrum, pražskou centrálu nebo pobočkovou síť ve Středočeském kraji. Nový nevidomý kolega se například stal i  velmi důležitou součástí týmu vývoje mobilního bankovnictví pro slabozraké a nevidomé klienty.

Ve všech soutěžních kategoriích soutěže Banka roku je MONETA silná dlouhodobě. Daří se jí především spojení atraktivních bankovních produktů nabízených online: banka aktuálně nabízí zřízení přes 96 % své veškeré produktové nabídky online, atraktivní spořicí a investiční produkty, nebo rychlé a snadné zřízení úvěrů pro zájemce z řad domácností i živnostníků a malé firmy. Silnou pozici má i na poli udržitelnosti, kde je průkopníkem firemní elektromobility. Od svého vstupu na pražskou burzu obdržela MONETA v této soutěži již celkem čtyři zlaté a sedm stříbrných medailí.