Koronavirus kartami bytové krize nezamíchal, hypoteční splátka je stále výhodnější než nájemné

30. 6. 2020
MONETA Money Bank

Nouzový stav vyhlášený 12. března 2020 ochromil českou ekonomiku. Jeho dopady se očekávaly i na realitním trhu, kdy měl zlevnit nájem nemovitostí. Z analýzy Skupiny MONETA ale vyplývá, že splácet měsíčně hypotéku je nyní ještě výhodnější než platit nájem. A to o téměř 2,5 tisíce korun. Největší změnu přitom zaznamenala Praha.

Přemýšlíte nad investicí do vlastního bydlení, nejste si ale jistí, zda současná situace nenahrává více bydlení v nájmu? Aktuální analýza Skupiny MONETA potvrdila, že po ukončení nouzového stavu a s ním spojeném propadu ekonomiky je i nadále výhodnější splácet hypotéku než hradit nájemné. „Podívali jsme se na to, do jaké míry koronavirus ovlivnil hypoteční trh. Vliv samozřejmě měl, ovšem opačný než se očekávalo a měsíční splátka hypotéky je nyní dokonce ještě výhodnější oproti nájmu, než tomu bylo před koronakrizí,“ uvádí Marek Petráš, produktový manažer zodpovědný za hypotéky ve Skupině MONETA. Zatímco v březnu 2020 rozdíl mezi měsíčními výdaji na hypotéku a nájem činil v průměru 2 241 Kč ve prospěch vlastního bydlení, v červnu to bylo 2 339 Kč. „Vliv na celou situaci měl i pokles hypotečních sazeb, u MONETA Money Bank konkrétně celkem o více než 0,5 %. Kdo zvažuje koupi bytu, má nyní ideální příležitost,“ dodává Marek Petráš.

Nejvíce si přitom v rozdílu splátky hypotéky vůči nájmu polepšili majitelé pražských bytů. Zatímco v březnu zde vyšla hypoteční splátka v průměru o 1 000 korun dráž než nájem, rozdíl klesl na polovinu. „Hlavní města jsou vždy jistou výjimkou potvrzující pravidlo. Pokles hypotečních úroků ale učinil i z Prahy velmi lákavou destinaci pro koupi nemovitosti,“ upřesňuje Marek Petráš.

Dlouhodobě se hypotéka nejvíc vyplatí v Ústí nad Labem a Jihlavě
Stejně jako v předchozích měsících se i v červnu vlastní bydlení nejvíce vyplatí v Ústí nad Labem. Měsíční splátka hypotéky je zde v průměru o 5 144 Kč levnější než nájemné. „Ústí je nejméně žádané krajské město pro bydlení, na jeho revitalizaci se už ale pracuje a věřím, že za několik let budou tato čísla výrazně jiná,“ odhaduje Marek Petráš. Koupit si byt se dlouhodobě vyplatí i v Jihlavě, kde za něj majitelé zaplatí na hypotéce měsíčně o 4 046 Kč méně než na nájmu. A podobně je na tom i Ostrava, kde ve prospěch hypotéky hovoří 4 659 Kč.

Nájmy se nejvíce zlevnily v Praze, v Karlových Varech a Brně podražily
Analýza Skupiny MONETA dále ukázala, že nájmy nezlevnily zdaleka tolik, kolik se předpokládalo. Nejvíce si polepšili nájemníci v Praze, kde měsíčně za 60metrový byt zaplatí v průměru o 1 380 korun méně v březnu. „Praha má dlouhodobě nejvyšší nájmy v zemi, stejně jako je tomu u jiných metropolí. Mají tedy kam klesat. I tak se ale jedná o pokles o necelých 7 %. S odlivem zahraničních turistů zůstávajících v Praze na privátech se očekávalo mnohem větší číslo,“ vysvětluje Petráš. Znatelný pokles v nájmech zaznamenali v Liberci, o 1 200 Kč, levnější nájmy mají i v Ostravě a Zlíně. Naopak více za nájemní bydlení oproti březnu zaplatí v Brně, o 300 Kč, a v Pardubicích a Karlových Varech, shodně o 240 Kč.

* Analýza vychází z průměrné měsíční splátky při délce hypotečního úvěru na 25 let. Splátka je vypočtena z 80 % LTV při průměrné ceně nemovitosti v daném krajském městě. Celkové náklady na hypotéku v délce 25 let zohledňují průměrnou cenu nemovitosti, hypoteční úrok 2,53 % p. a. v březnu 2020 a hypoteční úrok 2,02 % p. a. v červnu 2020. Ceny nemovitostí i pronájmů vycházejí z dat portálu realitymix.cz.

Zuzana Filipová
ředitelka komunikace a CSR

Jedna apka,
celá banka

S mobilní aplikací Smart Banka máte celou banku v kapse. Obsahuje přes 200 funkcí, 41 produktů a najdete v ní všechny výhodné nabídky. I proto je nejoceňovanější bankovní apkou na trhu.
logo - Moneta

Smart Banka je nejoceňovanější aplikací klienty i odbornou veřejností a je k dispozici na všech zařízeních iOS nebo Android.

ocenění Zlatá koruna - novinka roku 2023 hodnocení klienty 4,8/5