Article main image
Jak na půjčku

Půjčka zajištěná nemovitostí

Půjčka zajištěná nemovitostí spočívá v tom, že finance bance zajistíte nemovitostí a ona Vám na základě toho půjčí dohodnutou částku. Jak si vybrat pro Vás tu nejvýhodnější půjčku? A na co si dát při výběru pozor, abyste toho později nelitovali?

Různých půjček, které Vám banka či jiné instituce poskytnou za to, že budete ručit nemovitostí (tzn. zajištěním nemovistostí), je na trhu dost. Jako velmi atraktivní se u takového typu půjčky jeví americká hypotéka. Hlavní a nespornou výhodou tohoto úvěru zajištěného nemovitostí je fakt, že peníze můžete využít prakticky na cokoliv, bankou nejste nijak limitováni. Právě to americkou hypotéku odlišuje od hypotéky klasické.

Co si pohlídat

Kolik mi půjčí

Půjčku si rychle sjednáte i ve Vašem městě - v Praze, Brně nebo v Olomouci. Vždy se zajímejte, kolik Vám banka bude ochotna půjčit a porovnejte, která půjčka je v tomto ohledu nejvýhodnější. Někde si výši hypotéky můžete sjednat třeba až do výše 70 % odhadu ceny nemovitosti, což při dnešních cenách nemovitostí může přinést opravdu hezkou částku.

Jaký je úrok a RPSN

Úrok samozřejmě také nepřehlédněte. Sledujte jeho výši, ale i to, jak dlouho Vám banka bude garantovat atraktivní úrokovou sazbu. Chtějte znát také výši RPSN, která v sobě zahrnuje všechny poplatky spojené s půjčkou.

Pojištění schopnosti splácet

Stát se může cokoli, myslete proto i na pojištění. Banka by Vám měla umožnit sjednat si nepovinné pojištění schopnosti splácet pro případ, že se Vám v životě přihodí něco nečekaného.

Další výhody

Nebojte se chtít od banky víc. Možná oceníte třeba slevu za to, že svou americkou hypotéku budete splácet z běžného účtu vedeného u banky, která Vám hypotéku poskytne. Nebo nižší úrok za to, že si sjednáte pojištění schopnosti splácet. Zkuste se také zeptat na možnost získání výpisu z katastru nemovitostí a odhad ceny nemovitosti zdarma. Jednoduše se nebojte banky ptát na cokoli, co Vás zajímá. Tak totiž můžete hypotéky účelně srovnat a vybrat pro Vás tu nejlepší.

Čeho se vyvarovat

Až budete pátrat po nejvýhodnější půjčce se zástavou nemovitosti, narazíte nejspíš na nejrůznější společnosti nabízející odkup nemovitosti s tzv. věcným břemenem (také se můžete setkat s termínem „reverzní hypotéka“). V praxi by to mělo znamenat, že Vy prodáte nemovitost, dostanete za ni peníze a bude smluvně zajištěno, že v nemovitosti můžete dožít. Zní to pohádkově, ale takové firmy se často nebojí podvodných praktik. Buďte proto obezřetní a nevěřte planým slibům nevěrohodných společností.

Tento článek je pouze informačního charakteru a obecné povahy a nezohledňuje individuální finanční a daňovou situaci určité osoby nebo subjektu. Informace uvedené v článku nejsou nezbytně vyčerpávající, úplné či aktualizované a můžou odkazovat na stránky jiných subjektů, nad nimiž MONETA Money Bank nemá kontrolu, proto vylučuje jakoukoli odpovědnost. Článek nelze považovat za odborné či právní poradenství. Aktuální produktové podmínky i sazebníky najdete vždy na příslušných stránkách webu. Informace k daním doporučujeme vždy ověřit na stránkách příslušných orgánů státní správy (daňový portál apod.).