Article main image
Jak na půjčku

4 věci, které potřebujete vědět, než si půjčíte

Existuje několik informací, které byste měli vědět, než si půjčíte. Vzít si půjčku je v dnešní době velice běžné. Rozhodně by se ale takový krok neměl uspěchat. Pokud Vám jde o to, aby pro Vás byla výsledná půjčka co nejvýhodnější, myslete při výběru na následující body.

1. Jaký je rozdíl mezi nízkým úrokem a RPSN

Pokud Vám banka nabízí nízký úrok, je to samozřejmě skvělé. Abyste ale mohli rozhodnout o tom, zda je půjčka skutečně levná a výhodná, musíte zkontrolovat také výši RPSN. V roční procentuální sazbě nákladů je totiž zahrnuta většina poplatků s půjčkou spojených.

2. Solidní instituce do registru nahlížejí

Než banka klientovi peníze poskytne, musí se ujistit, že pro něj každoměsíční splátka nebude příliš velká rána do rozpočtu a vše v klidu zvládne. Věnujte proto zvýšenou pozornost institucím, které Vám nabídnou půjčku bez nahlížení do registru, aniž byste byli jejich klientem. Banka chce Váš příjem ověřit hlavně proto, aby Vás ochránila před případnými nepříjemnostmi. I přesto ale existují půjčky, jejichž zařízení i s nahlédnutím do registru zabere jen pár minut.

3. Banky klientům v exekuci nepůjčují

V případě exekuce Vám seriózní instituce, které záleží na tom, abyste se neocitli v problémech, nepůjčí. Je to logické, protože další půjčka ještě nikoho z exekučního kolotoče nedostala, právě naopak. Než si půjčovat další a další peníze, je lepší situaci řešit s věřitelem, nechat si poradit, dohodnout se na splátkovém kalendáři apod.

4. Půjčování v nebankovním sektoru není bez rizik

Nebankovní půjčky často vypadají jako ta nejvýhodnější nabídka na trhu. Ve skutečnosti ale nemívají nic společného s tou perfektní nabídkou, která na Vás vyskočila na internetu nebo jste ji zahlédli na plakátu v metru. Nepoctivý poskytovatel půjčky se Vás může pokusit oklamat – ve smlouvě mohou být nejrůznější formulace vepsány titěrným písmem nebo může být smlouva celkově těžko pochopitelná a velmi dlouhá. Snadno se do ní zamotáte a podepíšete tak něco, co nechcete. Navíc v ní na Vás často mohou čekat jisté sankce za porušení Vašich povinností. Zvlášť za pozdní úhradu splátky často zaplatíte nemalé sankce. Věřitel nezřídka počítá s tím, že díky podobným kličkám bude mít mnohem větší zisk, než na kterém jste se domluvili.

Nebezpečí nebankovních půjček se skrývá i v tom, že se Vám nebojí půjčit i přesto, že jste například v exekuci. To ovšem není ze strany půjčkové společnosti vlídný krok. Je to důkaz toho, že jí naprosto nezáleží na tom, že klient upadá do stále horší finanční situace.

Tento článek je pouze informačního charakteru a obecné povahy a nezohledňuje individuální finanční a daňovou situaci určité osoby nebo subjektu. Informace uvedené v článku nejsou nezbytně vyčerpávající, úplné či aktualizované a můžou odkazovat na stránky jiných subjektů, nad nimiž MONETA Money Bank nemá kontrolu, proto vylučuje jakoukoli odpovědnost. Článek nelze považovat za odborné či právní poradenství. Aktuální produktové podmínky i sazebníky najdete vždy na příslušných stránkách webu. Informace k daním doporučujeme vždy ověřit na stránkách příslušných orgánů státní správy (daňový portál apod.).