MONETA odvedla do státního rozpočtu za první polovinu roku přes 2 miliardy korun, meziročně o 624 miliony více (+45 %)

1. 8. 2023
MONETA Money Bank

Celkem 2,017 miliardy korun odvedla Skupina MONETA do státní kasy v rámci daňových odvodů za první polovinu roku 2023. Oproti stejnému období loňského roku se jedná o 45procentní zvýšení, což odpovídá částce 624 miliony korun. Skupina MONETA se tak dlouhodobě řadí mezi největší plátce daně do státního rozpočtu.

Na významném navýšení daňových odvodů mělo vliv především zásadní zvýšení průměrné úrokové sazby na klientských spořicích účtech, z čehož banka odvádí do státního rozpočtu srážkovou daň a dále pak významně vyšší zálohy na daň z příjmů v letošním roce. „Moneta se dlouhodobě umisťuje mezi největší plátce daní v České republice, dostává všem svým povinnostem a její chování vůči tuzemské a evropské legislativě a regulatorice je za každých okolností zodpovědné. Kromě daňových povinností financujeme dalšími zhruba 70 miliardami Českou republiku prostřednictvím jí vydaných dluhopisů a jakoukoliv další povinnost v tomto kontextu chápeme jako součást naší společenské zodpovědnosti, které za všech okolností chceme dostát,“ uvedl v této souvislosti předseda představenstva a generální ředitel MONETA Money Bank Tomáš Spurný.

Z celkové částky 2,017 miliard korun, zaplacené na daňových odvodech, činily: platby na daň z příjmu právnických osob 869 milionů korun, což představuje meziroční nárůst o 553 miliony korun (+275 %). Na dani z příjmů fyzických osob a dalších souvisejících odvodech za své zaměstnance zaplatila banka dalších 111 milionů korun, což je přibližně stejná částka, jakou do státního rozpočtu v této kategorii odvedla i ve stejném období roku 2022. Srážková daň z vyplacených úroků na klientských vkladech dosáhla částky 676 milionů korun, což znamená navýšení o 410 milionů korun (+254 %). Odvedená srážková daň z vyplacených dividend činila v prvním pololetí roku 276 milionů korun a daň z přidané hodnoty dosáhla 86 milionů korun.

Skupina MONETA

(částky v milionech Kč) 1H2022 1H2023 Změna % Změna abs.
Daň z příjmů právnických osob 315 869 275 % 553
Daň z příjmů a odvody za zaměstnance 112 111 99 % -1
Srážková daň - ze zaplacených úroků a ostatních 266 676 254 % 410
Srážková daň - dividendy 572 276 48 % -296
DPH 127 86 68 % -41
Celkem 1,393 2,017 45 % 624

Zuzana Filipová
ředitelka komunikace a ESG

Jedna apka,
celá banka

S mobilní aplikací Smart Banka máte celou banku v kapse. Obsahuje přes 200 funkcí, 41 produktů a najdete v ní všechny výhodné nabídky. I proto je nejoceňovanější bankovní apkou na trhu.
logo - Moneta

Smart Banka je nejoceňovanější aplikací klienty i odbornou veřejností a je k dispozici na všech zařízeních iOS nebo Android.

ocenění Zlatá koruna - novinka roku 2023 hodnocení klienty 4,8/5