Desatero bezpečného nakupování na internetu – aneb jak se při nákupu přes e-shop nespálit

Nákupy na e-shopech se staly běžnou součástí našeho života. Jak v neustále rostoucím počtu českých i zahraničních internetových obchodů poznat důvěryhodného prodejce, bezpečně nakoupit a nespálit se? Protože bezpečné používání platebních karet je naše priorita, přinášíme Vám několik doporučení, aby Vaše nákupy na internetu proběhly bez obav.

1. Název e-shopu by měl odpovídat prodávanému zboží. Podvodníci totiž často skupují staré weby – nesoulad by Vás měl varovat. Pokud web pujcovnanaradi.cz prodává obuv, asi je něco špatně.

2. Nakupujte u dlouhodobě fungujících obchodníků. Podvodné e-shopy jsou využívány především k získání klientských údajů – jejich životnost je proto velmi krátká.

3. Pokud jsou na e-shopu podezřelé a krkolomné texty, měl by Vám být podezřelý i e-shop samotný. Podvodníci si totiž se správným slovosledem a gramatikou hlavu nedělají. Varovat by Vás mělo i to, pokud se uprostřed českého textu vyskytuje nezvykle mnoho anglických slov.

4. Projděte si recenze na vybraného obchodníka (např. na webu heureka.cz nebo na zbozi.cz). Nejdůležitější jsou zkušenosti s doručením zboží, o jeho kvalitě, ale i se včasností vyřešení případné reklamace. Důležité je i to, zda prodejce se svými zákazníky komunikuje.

5. Cena zboží by měla dávat smysl. Pokud má e-shop oproti konkurenci opravdu výrazně nižší ceny, nečekejte originální zboží. Varovat by Vás měla i cena uváděná v haléřích – to bývá způsobeno automatickým převodem z jiné měny. Opět to naznačuje, že prodejci jde o něco jiného než o dobrý servis.

6. E-shopy, za kterými stojí český nebo slovenský provozovatel bývají bezpečnější. Pokud provozovatel na e-shopu uveden není, opět je třeba zbystřit.

7. Před zadáním Vašich údajů se ujistěte, že je web zabezpečený (v adresním řádku prohlížeče musí být před názvem webu „https“ a ikonka zámečku. U nezabezpečených webů se může také objevit hláška „not secure“). Na nezabezpečeném webu nikdy nezadávejte údaje o své platební kartě!

8. Obchodní podmínky musejí být jasné. Pokud v nich najdete něco znevýhodňujícího, nebo dokonce žádné obchodní podmínky na webu nejsou, je to opět dost podezřelé.

9. Seznam známých rizikových e-shopů vede Česká obchodní inspekce na adrese https://www.coi.cz/pro-spotrebitele/rizikove-e-shopy/. Existuje i seznam poctivých e-shopů, a to na webu dTestu https://www.dtest.cz/eshopy.

10. Jen málokdy je třeba s nákupem opravdu spěchat. Než zboží v košíku zaplatíte, raději se ujistěte, že nakupujete u spolehlivého obchodníka. Internetové platby doporučujeme zapnout vždy pouze pro provedení konkrétního nákupu a potom je zase vypnout. Pokud jste už platbu provedli a máte pochybnosti, zavolejte nám na 224 446 666.