Češi by mohli bohatnout rychleji

Nejvyšší zhodnocení úspor nabízí v současnosti termínované vklady

Přestože je úročení spořicích a zejména pak termínovaných vkladů výrazně vyšší než v případě zůstatků na běžných účtech, využívají je Češi výrazně méně. Peníze nechávají ležet ladem, a to i v případě, že disponují vyššími částkami než běžně potřebují k pokrytí svých pravidelných výdajů. Zatímco běžný účet má téměř každý dospělý člověk, spořicí účet využívá stěží 40 % lidí a termínovaný vklad nemá ani desetina obyvatel ČR. Pokud šetří, preferují Češi stavební spoření, přestože jim to znemožní s penězi nakládat nejméně 6 let. Vyplynulo to z průzkumu GE Money Bank, který se letos v létě uskutečnil v České republice, Rusku, Lotyšsku, Polsku, Maďarsku a Rumunsku.

„V tom, jak hospodaří s penězi, dopadli Češi v průzkumu nejlépe ze sledovaných národů, ale stále mají velký prostor ke zlepšení. To se týká především nakládání s úsporami. Mnohdy je nechávají ležet na běžných účtech namísto využití spořicích produktů s řádově vyšším zhodnocením,“ říká Ondřej Lokvenc, manažer depozit a platebních karet GE Money Bank, a dodává: „Tříletý termínovaný vklad v GE Money Bank je nyní úročen 4 % ročně, tedy 12 % za celé tříleté období. Ponecháním úspor na běžném účtu se tak lidé zbytečně připravují o nemalé peníze.“

Termínované vklady jsou v těchto dnech nejvýhodnějším bezpečným způsobem zhodnocování volných peněžních prostředků. Jejich úročení je vyšší než u spořicích účtů. Je to odměna za závazek ponechat peníze v bance po předem stanovenou dobu. Roční úrokové sazby termínovaných vkladů u GE Money Bank dosahují v současnosti až 4 %, což je nejvíce na českém trhu.

Pokud bych se měl dnes rozhodnout, kam uložit své úspory tak, abych bezpečně dosáhl maximálního zhodnocení, preferoval bych jednoznačně termínovaný vklad. Na rozdíl od spořicího účtu mi garantuje neměnný úrok po předem stanovanou dobu, a to je v časech očekávaného poklesu tržních úrokových sazeb nezanedbatelná výhoda. Z interních statistik navíc víme, že většina klientů své úspory nevybírá po roce či po dvou, ale po mnohem delší době. I proto bych doporučil dát přednost termínovanému vkladu před flexibilním, ale také méně úročeným spořicím účtem,“ dodává Lokvenc.

Exkluzivní průzkum GE Money Bank
proběhl letos v srpnu mezi respondenty v České republice, Maďarsku, Polsku, Rumunsku, Lotyšsku a Rusku, na representativním vzorku dospělé populace jednotlivých zemí. Průzkum pro GE Money provedla společnost TNS AISA.

Markéta Dvořáčková,
tisková mluvčí GE Money Bank