Article main image
Bydlení

Snížení úroků na hypotéce pomocí vlastních úspor

Cena pořízení vlastního bydlení dnes nezahrnuje pouze samotný hypoteční úvěr. Od října 2018 je možné získat úvěr pouze do 90 % ceny nemovitosti.

V praxi musí každý žadatel mít připraveno alespoň 10 % z ceny v hotovosti na samotnou koupi stejně tak, jako další 4 % na daň z nabytí nemovitosti. Ovšem vyplatí se mít našetřeno i více! Některé banky nabízejí hypotéky se zápočtem úspor neboli tzv. offsetovou hypotéku. Co to ale vlastně znamená?

Banky rády spolupracují s klienty, kteří mají pro případ neočekávaného výpadku příjmu odložené úspory stranou. Taková úspora by měla pokrýt minimálně tři měsíční příjmy. Pro takové finanční prostředky nabízejí některé banky speciální účty, které na první pohled mají většinou nulový úrok a mohou tedy vypadat neatraktivně. Zdání ovšem klame!

Uspořené peníze uložené na takovém účtu Vám budou odečteny z dlužné částky, z níž se vypočítává úrok hypotéky. Prakticky tak dojde ke snížení splátky hypotéky, řádově i o několik stovek korun každý měsíc. U tohoto typu úvěru se úrok měsíčně vyměřuje pouze z rozdílu mezi výší půjčky a částkou, kterou máte uloženou na účtu.

Obrovskou výhodou pak je, že máte navíc k těmto penězům kdykoli přístup, nejsou nijak termínově vázány a Vy je můžete kdykoli použít! Dá se tedy říct, že se jedná o kombinaci hypotéky a spořicího účtu.

Závěrem se možná ptáte, pro koho je tento typ úvěru výhodný. Offsetová hypotéka je ideálním řešením pro všechny, kteří mají jistou finanční hotovost, kterou ovšem nechtějí nebo nemůžou použít ke splacení samotné hypotéky. Tyto finanční prostředky jim pomůžou snížit úrokovou sazbu a ušetřit na hypotéce až statisíce korun.