Article main image
Byznys

Na cestě z krize

Koronavirová pandemie je na ústupu a doufejme, že už to tak zůstane. Jak se zdá, akutní problém tedy začíná být, vyřešen, a dalším logickým krokem je sečíst škody a podívat se do příštích období. Jak to vypadá s českou ekonomikou? Jak rychlé bude zotavení z krize? A jaká jsou rizika? Na tyto tři otázky se pokusíme odpovědět v následujících odstavcích.

V průběhu loňského roku utrpěla naše ekonomika poměrně velké škody, které jsme ještě v historii České republiky nezaznamenali. Hrubý domácí produkt v roce 2020 meziročně klesl o 5,6 % a pokles, konkrétně o 2,1 %, pokračoval i v prvním kvartále letošního roku. Velkou měrou se o to zasadily vládní epidemiologická opatření jako např. zavření maloobchodu, gastronomie, hotelů apod. Pandemie na nás ekonomicky dopadla ale i jinými způsoby. V důsledku uzávěr v různých zemích se totiž narušila i produkce vstupů do naší průmyslové výroby a dodavatelsko-odběratelského řetězce. Výsledkem jsou rostoucí ceny vstupů, což můžeme ilustrovat třeba na cenách mědi. Dalším příkladem je počet ukončených podnikatelských aktivit. Ten byl na začátku letoška o polovinu vyšší než loni, což jasně naznačuje, že zejména podnikatelský segment strádá.

Abychom se ale vyhnuli přílišnému pesimismu, pojďme se podívat na výhledy do blízké budoucnosti. Odeznívající pandemie a pokračující očkování dovolily poslední dobou významné rozvolnění, a i přesto, že stále ještě částečně nosíme roušky, respirátory nebo multifunkční antivirové šátky (lze je nosit i jako ochranu proti pylu nebo chladu), ekonomicky se vracíme téměř do normálu. S tímto rozvolněním počítají i poslední vydané makroekonomické prognózy. Ta od České bankovní asociace předpokládá, že naše ekonomika letos poroste tempem 3,3 % a příští rok se má růst dokonce zrychlit na 4,3 %.

Ekonomický růst by měl být doprovázen pozvolným poklesem v nezaměstnanosti v roce 2022 a zrychlením růstu mezd. Vzhledem k tomu, že pandemie způsobila celosvětové problémy v dodavatelsko-odběratelských řetězcích, můžeme na druhou stranu čekat, že porostou i ceny. To už je viditelné na cenách vstupů do výroby, kdy např. ceny průmyslových výrobců stouply v dubnu meziročně o 4,6 %. přechodnou dobu se tak pravděpodobně dočkáme vyšší inflace, proti které Česká národní banka bude bojovat zvyšováním úrokových sazeb. Základní úroková sazba České národní banky, dvoutýdenní repo sazba, tak podle prognózy České bankovní asociace bude na konci příštího roku o celý procentní bod vyšší než nyní. A zvyšování pravděpodobně přijde už v létě.

Můžeme se tedy těšit na návrat k ekonomickému růstu, který znovu umožní vzniknout spoustě obchodních příležitostí. Už teď je ale jasné, že kvůli růstu úrokových sazeb bude dražší financování. Z tohoto hlediska se právě současná doba jeví jako poměrně vhodná k realizaci investic či podnikatelských záměrů, a to jak z vlastního kapitálu, tak i za spolufinancování bankami.

Zdroje:
Květnová Makroekonomická prognóza České bankovní asociace - cbaonline.cz
Český statistický úřad - czso.cz

 

Petr Gapko je hlavním ekonomem MONETA Money Bank. V bance pracuje přes 13 let a jeho hlavními specializacemi jsou risk management, makroekonomie a finanční trhy.

Potřebujete více informací?