Article main image
Jak na půjčku

Lze získat půjčku ve zkušební době nebo ve výpovědní lhůtě?

Půjčit si peníze ve zkušební době nebo ve výpovědní lhůtě není lehké. Přesto ale existují způsoby, jak toho můžete dosáhnout. Nezapomeňte, že pokud si potřebujete půjčit v takovémto období, mělo by jít o finance, které opravdu nezbytně potřebujete.

Pravdou je, že většina bank Vám ve výpovědní lhůtě nepůjčí. Chrání tak Vás, spotřebitele (Zákon č. 257/2016 Sb.), před půjčením financí, které pak budete mít problém splácet. Za určitých podmínek Vám ale některé instituce půjčí i v takové situaci.

Kdy tedy můžete půjčku získat?

  • Pokud jste ve zkušební době, ale ne ve výpovědní lhůtě.
  • Pokud máte uzavřen pracovní poměr na dobu určitou, tak nesmí končit do 3 měsíců od podpisu žádosti o půjčku.
  • Pokud bance předložíte další příjem.

Cílem těchto podmínek je opět ochrana klienta. Nikdo totiž nechce, abyste se při vypadnutí stálého příjmu dostali do finančních potíží. Banka tak při žádosti posuzuje Vaši úvěruschopnost. To znamená, že jí při žádosti předložíte své stálé příjmy. Pokud máte jakýkoli jiný příjem než ze zaměstnání, například příjem z pronájmu nemovitosti, neváhejte o tom bance říct. Může Vám to při získání půjčky pomoci.

Mějte na paměti, že bankovní i nebankovní společnosti posuzují žádosti individuálně a pro schválení či zamítnutí je rozhodující celá řada skutečností. Velký význam mají dosavadní platební morálka klienta, bonita, aktuální úvěrová angažovanost (zadlužení) a že tyto skutečnosti mohou vyvážit to, že je klient ve zkušební době. Stejně tak, pokud je klient ve výpovědní lhůtě, ale zároveň už má např. podepsanou novou pracovní smlouvu, tak nemusí být nepřekonatelný důvod ke schválení půjčky.

Půjčte si v bance, kde máte vedený svůj běžný účet

Úvěr ve zkušební době můžete snáze získat od banky, u které máte vedený svůj běžný účet. Pokud Vám na účet pravidelně chodí dostatečně vysoký příjem, banka od Vás aktuální potvrzení o příjmech vždy požadovat nemusí.

Nebankovní půjčky

Během čtení tohoto článku Vám už pravděpodobně přišly na mysl nebankovní půjčky. Taková instituce Vám často bude ochotna půjčit ve zkušební době, a nezřídka dokonce i ve výpovědní lhůtě. Je ale třeba si přiznat, že nebankovní půjčky s sebou můžou nést i rizika a nevýhody. Je na místě znovu připomenout, že pravidla, která jsou pro poskytování půjček nastavena, mají svá opodstatnění a jejich cílem je chránit primárně spotřebitele. Nebankovní instituce mají pro poskytování půjček volněji nastavená pravidla. Ta ale mohou být vykoupena jistými riziky, se kterými při sjednání takového úvěru musíte počítat. Dále byste u těchto půjček měli počítat s tím, že úrok u nich bývá vyšší než u těch bankovních.

Zkuste se proto nejprve zeptat u své banky, zda by Vám v takové situaci nepůjčila. Další možností jsou různé alternativní cesty jako je půjčka od rodiny nebo známých. Také důkladně zvažte, zda peníze opravdu potřebujete teď hned a nemůžete počkat až se Vaše pracovní situace změní.

Tento článek je pouze informačního charakteru a obecné povahy a nezohledňuje individuální finanční a daňovou situaci určité osoby nebo subjektu. Informace uvedené v článku nejsou nezbytně vyčerpávající, úplné či aktualizované a můžou odkazovat na stránky jiných subjektů, nad nimiž MONETA Money Bank nemá kontrolu, proto vylučuje jakoukoli odpovědnost. Článek nelze považovat za odborné či právní poradenství. Aktuální produktové podmínky i sazebníky najdete vždy na příslušných stránkách webu. Informace k daním doporučujeme vždy ověřit na stránkách příslušných orgánů státní správy (daňový portál apod.).