Article main image
Zhodnocení peněz

Jaké je zhodnocení a riziko u termínovaných vkladů?

K základům finanční gramotnosti patří zvyk ukládat si peněžní hotovost stranou. Rezerva se hodí pro případ neočekávaných událostí, nemoci či neplánovaných výdajů.

Co však s takovými penězi udělat? Nastrkat si hotovost do slamníku není ani bezpečné, ani výhodné. Na finančním trhu ale existuje celá řada spořících produktů. My se teď blíže podíváme na termínované vklady.

Výhody termínovaného vkladu

Termínovaný vklad je vhodný především pro klienty, kteří se obávají progresivnějších investičních produktů. Pojištění tohoto typu spoření je totiž ze zákona sto procent vložené částky, a to do výše celých sta tisíc eur.

Pro některé klienty může být výhodou i fakt, že se k takto uloženým penězům bez sankčních poplatků nedostanou. Není tedy možné je bezhlavě utratit po celou dobu trvání smlouvy.

Jaká jsou rizika termínovaného vkladu?

Pokud se rozhodnete peníze vložit do termínovaného vkladu, zavazujete se již podle názvu produktu k tomu, že Vaše peníze zůstanou na účtu po určitou dobu. Samozřejmě existuje možnost se k hotovosti dostat i před uplynutím této lhůty, neobejde se to však bez vysokých poplatků. Obvykle takový poplatek činí dvě procenta celkové uložené částky.

Za nevýhodu termínovaného vkladu lze považovat i nižší úrok, než byste získali v některém z investičních typů spoření. Je to ovšem daň za pojištění Vašeho vkladu.

Typy termínovaných vkladů

Kromě klasického termínovaného vkladu nabízí dnes některé banky, mezi nimi i MONETA Money Bank, tzv. revolvingový termínovaný vklad. Jak se revolvingový termínovaný vklad liší od toho obyčejného? Hlavní rozdíl spočívá v tom, že se smlouva tohoto typu vkladu automaticky sama prodlužuje na stejně dlouhé období, na jaké byla sjednána. To v praxi znamená, že nemusíte každých několik měsíců jednat s bankou o nových podmínkách produktu. Zároveň se v den obnovení mění úroková sazba a dokonce máte možnost vybrat nebo naopak vložit hotovost na účet s vkladem.

Výnos termínovaného vkladu

Kolik peněz tímto typem spoření získáte, je ovlivněno několika faktory. Především musíte počítat s menší úrokovou sazbou, která se odvíjí od stoprocentního pojištění Vašeho vkladu. Také záleží na tom, na jak dlouhou dobu se zavážete své peníze bance svěřit. Úročení krátkodobých termínovaných vkladů se pohybuje obvykle mezi třemi a pěti procenty, střednědobé a dlouhodobé vklady pak mohou dosáhnout ještě vyššího úroku. Je to ovšem více, než v současné době nabízejí běžné spořicí účty některých bank, u kterých nízký úrok odráží výhodu volného přístupu k Vašim finančním prostředkům. A samozřejmě je také důležitá výše vložené částky, která se může pohybovat od minimálního vkladu (obvykle několik desítek tisíc korun) až po statisícové částky.

Tento článek je pouze informačního charakteru a obecné povahy a nezohledňuje individuální finanční a daňovou situaci určité osoby nebo subjektu. Informace uvedené v článku nejsou nezbytně vyčerpávající, úplné či aktualizované a můžou odkazovat na stránky jiných subjektů, nad nimiž MONETA Money Bank nemá kontrolu, proto vylučuje jakoukoli odpovědnost. Článek nelze považovat za odborné či právní poradenství. Aktuální produktové podmínky i sazebníky najdete vždy na příslušných stránkách webu. Informace k daním doporučujeme vždy ověřit na stránkách příslušných orgánů státní správy (daňový portál apod.).

Na co se často ptáte