Article main image
Jak na půjčku

Jak vybrat tu nejvýhodnější půjčku?

Co si pohlídat, abyste nenaletěli a zbytečně půjčku nepřepláceli? A jsou nejlevnější půjčky opravdu nejvýhodnější?

Mít půjčku v dnešní době není nic zvláštního. Rychlou půjčku si sjednáte v Praze, Brně nebo v Olomouci. Přesto ale jde o rozhodnutí, které byste měli dobře uvážit a nic neuspěchat.

Ujasněte si, na co peníze budete chtít využít

Prvním krokem při výběru té pravé půjčky pro Vás je ujasnění si, na co peníze potřebujete. Bankovní trh totiž nabízí širokou škálu produktů odvíjejících se od toho, na co mají být peníze využity. Jinou půjčku si vezmete na automobil, jinou na rekonstrukci a jinou v případě, že potřebujete finance navíc kvůli náhlým výdajům. Udělejte si v tom jasno a podle toho vybírejte půjčku.

Stanovte si, kolik peněz potřebujete

Od výše půjčené částky se odvíjí mimo jiné i to, kolik za půjčku zaplatíte na úrocích. Proto si nepůjčujte zbytečně moc. Stejně tak by byla chyba držet se příliš při zemi a následně zjistit, že Vám půjčené peníze nestačí. Mít jasnou představu o tom, kolik peněz skutečně potřebujete je naprosto zásadní!

Pečlivě vybírejte

Neskočte hned po první nabídce, která inzeruje „levné půjčky na účet ihned“ a podobné lákavé produkty a tváří se jako ta nejvýhodnější. V klidu si projděte všechny možnosti a zvažte, která je pro Vás ta správná. Nabídky nebankovních institucí se často jeví jako nejvýhodnější na trhu, ale ve skutečnosti výhodné být vůbec nemusí. Důvěřujte raději ověřeným bankovním institucím. Snažte se o dané půjčce získat co nejvíce informací – nebojte se banku kontaktovat a vyptat se na vše, co Vás zajímá, vyplatí se to. Myslete na to, že recenze od klientů často mohou být subjektivní. Informujte se proto o faktech raději přímo u banky.

Sledujte úrokovou sazbu a RPSN

Úroková sazba, uváděná v procentech, ukazuje, kolik klient zaplatí za půjčené peníze. Velmi důležité je ale sledovat i výši RPSN. Ta ukazuje, zda je půjčka levná, nebo naopak za ni zaplatíte až zbytečně moc. Její výše zahrnuje úplně vše, co navyšuje částku, kterou si chcete půjčit. Ohlídejte si jeho výši, ať neplatíte za půjčku zbytečně moc – čím nižší je výše RPSN, tím méně za půjčku celkově zaplatíte.

Co je RPSN

RPSN zahrnuje poplatky vážící se k uzavření smlouvy (např. administrativní poplatky), posouzení žádosti o úvěr nebo poplatky za převod peněžních prostředků a poplatky za vedení úvěrového účtu.

Sledování výše RPSN Vám pomůže najít ten nejlevnější úvěr. Neberte ji ale jako jediné kritérium – vedle ceny hraje roli i to, co dalšího Vám může banka k úvěru nabídnout.

Zajímejte se o další výhody

Zajímejte se o to, co za výhody a doplňkové služby daná půjčka nabízí. Ta nejvýhodnější půjčka na trhu má vždy něco navíc. Velmi důležité je pojištění schopnosti splácet. Pokud chcete mít co nejnižší splátky, Vaší pozornosti by rozhodně neměla uniknout doba, za kterou půjčku musíte splatit. Flexibilita půjčky je také důležitý bonus – může se totiž hodit i možnost půjčku kdykoli úplně nebo zčásti splatit bez jakýchkoli sankcí. Chtějte znát výši všech poplatků spojených s vyřízením půjčky. Ta nejlepší půjčka se bude snažit o co nejnižší poplatky.

Sledujte podmínky půjčky

Nezapomeňte se zajímat o podmínky půjčky jako je rychlost schválení, nutnost ručitele nebo zástavy nemovitosti. Žádost o půjčku by měla být přehledná a jednoduchá.

Nelžete

V momentě, kdy už máte vybranou půjčku, nelžete ani nezamlčujte žádné informace. Banka potřebuje vědět Vaši přesnou výši stálých příjmů a dluhů. Banka tím chrání i Vás. Nikdo nechce, abyste se kvůli půjčce dostali do problémů, protože ji nezvládnete splácet. Veškeré informace si navíc banka může ověřit, když zjistí, že lžete, snižujete si tím svou důvěryhodnost, a tudíž i šanci, že Vámi zvolenou půjčku získáte.

Je ta nejlevnější půjčka skutečně nejvýhodnější?

Nejvýhodnější půjčka se nerovná nejlevnější půjčce. Celková výhodnost půjčky se prostě nedá omezit jen na to, kolik za ní zaplatíte. Stejně tak jako cena jsou totiž důležité i různé výhody, jako je třeba možnost na čas přerušit splácení nebo flexibilita půjčky. Při výběru se proto neomezujte pouze na výši RPSN a úroku. Je to samozřejmě velmi důležitá hodnota, protože nikdo nechce platit zbytečně víc, přesto je ale dobré zvážit i další aspekty půjčky a pak vyhodnotit, která půjčka je tou nejvýhodnější právě pro Vás.

Tento článek je pouze informačního charakteru a obecné povahy a nezohledňuje individuální finanční a daňovou situaci určité osoby nebo subjektu. Informace uvedené v článku nejsou nezbytně vyčerpávající, úplné či aktualizované a můžou odkazovat na stránky jiných subjektů, nad nimiž MONETA Money Bank nemá kontrolu, proto vylučuje jakoukoli odpovědnost. Článek nelze považovat za odborné či právní poradenství. Aktuální produktové podmínky i sazebníky najdete vždy na příslušných stránkách webu. Informace k daním doporučujeme vždy ověřit na stránkách příslušných orgánů státní správy (daňový portál apod.).