Ve Středočeském kraji startuje projekt finančního vzdělávání dětí

Unikátní projekt finančního vzdělávání s názvem Rozumíme penězům dnes startuje na základních školách ve Středočeském kraji. První z cyklu seminářů, jejichž cílem je seznámit s problematikou finančního vzdělávání pedagogické sbory zapojených škol, právě probíhá na ZŠ v Dobřichovicích. Následovat budou semináře na dalších deseti ZŠ v kraji. Cílem projektu Rozumíme penězům je zvýšit úroveň finančního vzdělání školáků prostřednictvím specializované výuky. Jeho realizátorem je občanské sdružení AISIS, odborným garantem a jedním z myšlenkových autorů je GE Money Bank.

„GE Money Bank má v rámci projektu Rozumíme penězům roli odborného garanta, což je pro nás všechny velmi zavazující. Chceme učitelům poskytnout co nejpřesnější informace pro výuku dětí a být partnerem, na kterého se budou kdykoliv moci obrátit s prosbou o odbornou konzultaci či radu,“
říká Alena Chmelíková, oblastní ředitelka GE Money Bank.

Pro realizaci projektu na základních školách ve Středočeském kraji získalo občanské sdružení AISIS dotaci ve výši 5 milionů korun. Po ZŠ v Dobřichovicíh budou semináře pokračovat na ZŠ v Pečkách, Vrchotových Janovicích, Kutné Hoře, Voticích, Rožďalovicích, Buštěhradě, Kralupech n. Vltavou, Lánech a na dvou ZŠ v Kladně.

„Na úvodní jednodenní semináře naváže vzdělávání vybraných učitelů - budoucích odborníků na finanční vzdělávání. Ti během tohoto a příštího školního roku absolvují celkem pět dvoudenních seminářů,“
říká Martin Ježek, finanční ředitel občanského sdružení AISIS a manažer projektu Rozumíme penězům.

Sdružení AISIS získalo dotaci ve výši 6 milionů korun také na realizaci projektu v Plzeňském kraji. Cyklus odborných seminářů bude proto koncem tohoto a začátkem příštího školního roku pokračovat na dvanácti školách v tomto regionu. Celkem AISIS na realizaci projektu v České republice v letech 2008 - 2010 doposud získal podporu ve výši 11 milionů korun z prostředků Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. O dotace na realizaci v dalších krajích žádá.

O smysluplnosti projektu Rozumíme penězům svědčí také podpora Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, které mu udělilo svou akreditaci. Doporučující posudek k používání materiálů ve výuce získal také od pracovníků Výzkumného ústavu pedagogického a Národního ústavu odborného vzdělávání.

Záměrem projektu Rozumíme penězům je seznámit děti ve školním věku s principy hospodaření s penězi a základní nabídkou finančních produktů a služeb. Důležitým bodem finančního vzdělávání je také zprostředkování základů zodpovědného rozhodování. Cílovými skupinami projektu jsou především žáci základních škol (11 - 15 let) a mladé rodiny.

Milan Kříž,

tiskový mluvčí GE Money Bank