Startuje 7. ročník soutěže o Letní školu Rozumíme penězům

11. 4. 2017
MONETA Money Bank

Školáci druhého stupně základních škol mohou začít natáčet videa na téma „Práva spotřebitele“. Dvě třídy, kterým se to podaří nejlépe, vyhrají zážitkový pobyt na Letní škole Rozumíme penězům, který se uskuteční od 14. do 16. června ve Svobodě nad Úpou. Akci finančně podporuje MONETA Money Bank a organizačně ji zajistí občanské sdružení AISIS ve spolupráci s dobrovolníky z banky.

AISIS společně s MONETA Money Bank právě vyhlásili nový ročník soutěže o Letní školu. Každá škola, která je v Klubu Rozumíme penězům, pošle jedno maximálně tříminutové video na téma „Práva spotřebitele“. Uzávěrka je 15. května. „Každý ročník soutěže o Letní školu má dva vítěze. Prvního vyberou fanoušci na facebooku MONETA Money Bank a o druhé třídě rozhodnou zaměstnanci banky,“ vysvětluje systém soutěže Zuzana Pokorná, CSR manažerka a vedoucí dobrovolníků MONETA Money Bank.

Jak bezpečně nakupovat

Letos budou žáci točit videa o tom, jak správně reklamovat, bezpečně nakupovat a platit na internetu apod. Do práce se musí zapojit celá třída a snažit se co nejvíce zaujmout diváky, protože konkurence je rok od roku větší. „Těší nás, že se do soutěže o Letní školu i do celého programu Rozumíme penězům zapojuje stále více škol. Děti se učí, jak se zodpovědně chovat k penězům, což často oceňují i rodiče,“ říká Zuzana Pokorná.

Každá škola může poslat do soutěže jen jedno video. Pokud by však mělo zájem o Letní školu více tříd, je nejlepší zorganizovat vnitřní kolo a do soutěže poslat nejlepší snímek. Vítězné třídy mají pobyt v Letní škole zdarma. Ostatní účastníci soutěže jsou odměněni deskovými hrami, které lze využít i ve výuce.

Program Letní školy Rozumíme penězům

Každý rok je program Letní školy velmi lákavý. Část je odborná, zaměřená na témata finanční gramotnosti, kdy děti spolupracují s odborníky z MONETA Money Bank. Pak je čeká spousta zábavy při teambuildingových aktivitách. „Děti si například vyzkouší roli filmařů – budou se učit natáčet film, pracovat s kamerou, budou fotit, naučí se pracovat s turistickou GPS, čeká je výlet na Černou horu, ale také například taneční večer,“ prozrazuje z programu letošní Letní školy Zuzana Pokorná.

Rozumíme penězům učí děti hospodařit

Program Rozumíme penězům vítají rodiče i učitelé. Na praktických příkladech učí děti, jak plánovat rodinný rozpočet – společně se rozhodují, zda raději pojedou na dovolenou, koupí si auto nebo peníze investují. V dalších hodinách pak zjišťují, jak toto rozhodnutí ovlivní jimi řízený rozpočet v budoucnu. Za nejpřínosnější považují učitelé lekce z hospodaření domácnosti či zodpovědného zadlužování.

O programu Rozumíme penězům

Realizátorem programu Rozumíme penězům je občanské sdružení AISIS, finančním expertem a jedním z tvůrců programu je MONETA Money Bank. Cílovou skupinou jsou žáci základních a mateřských škol a jejich učitelé. Záměrem programu je zvýšení finanční gramotnosti školáků a snahou je naučit děti základům zodpovědného přístupu ke správě osobních financí. Programem dosud prošlo přes 26 000 žáků a finančními experty z banky bylo proškoleno téměř 2 000 učitelů. Od začátku program neustále rozšiřuje základnu proškolených učitelů, ale i žáků. Především nárůst v počtu proškolených učitelů je obrovský a představuje dobrou základnu pro výuku finanční gramotnosti i v budoucnu. Ambicí je rozšířit program do všech krajů, aby měly všechny děti v ČR možnost dozvědět se co nejvíce o tom, jak spravovat rodinný rozpočet.

Program Rozumíme penězům je podporován z fondů Evropské unie, státního rozpočtu ČR a ze zdrojů MONETA Money Bank. Více informací najdete na www.rozumimepenezum.cz.

Lucie Leixnerová

tisková mluvčí MONETA Money Bank

V případě zájmu o další informace kontaktujte, prosím:

Lucie Leixnerová, mobil +420 724 557 221, tel: +420 224 442 389, e-mail: lucie.leixnerova@moneta.cz

Lenka Míčková, mobil: +420 601 384 254, tel.: +420 224 442 124, e-mail: lenka.mickova@moneta.cz

nebo Servis pro média na media@moneta.cz a www.moneta.cz.

Jedna apka,
celá banka

S mobilní aplikací Smart Banka máte celou banku v kapse. Obsahuje přes 200 funkcí, 41 produktů a najdete v ní všechny výhodné nabídky. I proto je nejoceňovanější bankovní apkou na trhu.
logo - Moneta

Smart Banka je nejoceňovanější aplikací klienty i odbornou veřejností a je k dispozici na všech zařízeních iOS nebo Android.

ocenění Zlatá koruna - novinka roku 2023 hodnocení klienty 4,8/5