S Expres půjčkou bonus až pět tisíc na ruku

První úvěr „na počkání“ na českém trhu slaví desáté narozeniny a jako dárek klientům nabízí finanční odměny nebo úspory na poplatcích

GE Money Bank, druhá největší banka v ČR v oblasti spotřebitelských úvěrů, slaví s Expres půjčkou deset let na trhu, a přichází proto s akčními odměnami pro klienty. Ti mohou získat finanční bonus ve výši 5 % z půjčené částky nebo výrazně ušetřit na poplatcích. 5% odměnu přímo na svůj účet obdrží všichni ti, kteří do konce roku zažádají a získají Expres půjčku ve výši od 30 do 100 tisíc korun se splatností 72 měsíců. Klientům, kteří si ve stejném období půjčí 101 až 600 tisíc korun, nebude banka účtovat poplatek za poskytnutí půjčky ani poplatek za vedení úvěrového účtu, a to po celou dobu splácení úvěru.

Od zavedení Expres půjčky v roce 1999, kdy byla prvním úvěrem schvalovaným na počkání na českém trhu, se změnil profil zákazníků, zájem o osobní úvěry stoupl téměř o 15 % (1) a obliba osobních bankovních půjček v českých domácnostech vzrostla téměř o pětinu (2). GE Money Bank se mnoha inovacemi, díky kterým byla před konkurencí vždy o krok napřed, stala průkopníkem v oblasti spotřebitelských úvěrů v ČR. GE Money Bank byla také jedna z prvních, která zavedla projekt odpovědného chování při poskytování finančních služeb. Jde o ucelený komplex aktivit zahrnující nejen edukaci klientů, či ověřování, zda znají charakter bankovních produktů, které používají, ale také posílení mechanismů zabraňujících předlužování klientů. „GE Money Bank se za uplynulé desetiletí stala jedním z nejsilnějších hráčů na trhu spotřebitelských úvěrů. To potvrzuje i fakt, že každá čtvrtá koruna půjčená formou osobní bankovní půjčky pochází právě od nás. Protože se našim klientům snažíme neustále vycházet vstříc, připravili jsme pro ně od 7. září další dvě nové akční nabídky,“ říká Monika Kubovcová, manažerka úvěrových produktů GE Money Bank.

1. akční novinka: 5% bonus z půjčené částky
GE Money Bank nyní nabízí klientům, kteří se rozhodnou pro Expres půjčku ve výši od 30 do 100 tisíc se splatností 72 měsíců, 5% bonus z půjčené částky. Odměnu obdrží zákazníci na svůj účet po čtyřech zaplacených splátkách a mohou ji použít na cokoliv. Podmínkou pro vyplacení bonusu je korektní splácení Expres půjčky. „Jedná se o jedinečnou novinku na českém trhu spotřebitelských úvěrů, kdy klient dostává odměnou finanční prostředky, které může použít na cokoliv. Klient, který si u nás půjčí například sto tisíc korun, dostane přímo na účet bonus pět tisíc korun, který nemusí splácet,“ uvádí Monika Kubovcová.

2. akční novinka: půjčka bez poplatků
Druhou nabídkou, jež GE Money Bank pro své zákazníky na podzim připravila, je zrušení poplatků u úvěrů nad 101 tisíc korun. Klientům, kteří si půjčí 101 až 600 tisíc korun, nebude banka účtovat poplatek za poskytnutí úvěru (1 % či minimálně 500 korun) ani poplatek za vedení úvěrového účtu po celou dobu vedení úvěru. Úspora se tak může pohybovat od 2 186 až do 11 664 korun. „Každý klient v tomto případě ušetří. Výše úspory závisí pouze na výši úvěru a délce splatnosti,“ upozorňuje Monika Kubovcová. Obě nabídky, které GE Money Bank ve spojení s Expres půjčkou pro letošní podzim připravila, platí až do konce roku 2009.

10 let spotřebitelských půjček na českém trhu (3)
Chování spotřebitelů na českém úvěrovém trhu zaznamenalo za poslední desetiletí několik významných změn. Klienti si sice nadále nejčastěji půjčují na rekonstrukci bydlení a vybavení domácnosti, s žádostí o úvěr se ale obracejí čím dál více na banky. Důvěra Čechů v hotovostní bankovní půjčky a úvěry vzrostla dokonce čtyřnásobně oproti roku 1999, kdy si až 40 % Čechů půjčovalo od příbuzných. Poptávka po osobních úvěrech se za tu dobu zvýšila bezmála o 15 % a spotřebitelské úvěry zaznamenaly nárůst až o pětinu.

Také se do velké míry změnil profil zákazníka. „Zatímco v roce 1999 žádali o půjčku nejvíce ženatí muži ve věku kolem 35 let, nyní se pomalu stírá hranice mezi klienty z pohledu pohlaví, věku a rodinného stavu,“ říká Monika Kubovcová. Před deseti lety si spotřebitelský úvěr zřizovalo až tři čtvrtiny Čechů žijících v manželství, nyní je to už jen 42 %, přičemž podíl svobodných stoupl bezmála na trojnásobek. Ženy a muži si v roce 2009 půjčují v poměru 43 % k 57 %, na rozdíl od roku 1999, kdy o půjčky žádalo až 62 % mužů. Také se stírají rozdíly, pokud jde o věk. Nastal téměř deseti procentní nárůst u spotřebitelů ve skupinách do 25 let a nad 55 let.

Markéta Dvořáčková,
tisková mluvčí GE Money Bank

(1) (2) Zdroj dat: VOC finančního trhu - průzkum využívání bankovních služeb u české populace; autor: TNS AISA; jaro 2008
(3) Zdroj dat: VOC finančního trhu - průzkum využívání bankovních služeb u české populace; autor: TNS AISA; jaro 2008