Nevidomí vytřeli přihlížejícím zrak na lezeckých závodech Nekoukej a lez O.K.!

26. 4. 2015

V neděli 26. dubna 2015 spolu změřili síly nevidomí lezci. Již 5. ročník netradičních lezeckých závodů Nekoukej a lez O.K.! se konal v prostorách pražského lezeckého centra SmíchOFF. Soutěžilo celkem 9 tříčlenných týmů, které se skládaly z nevidomých, dospělých bez zrakového hendikepu a dětí. Součástí závodů na lezecké stěně byl i doprovodný program v podobě degustace poslepu. Tuto nevšední akci uspořádali lidé z dobrovolnické organizace GE Volunteers.

Všichni účastníci závodů Nekoukej a lez O.K.! mají za úkol zdolat poslepu lezeckou stěnu. Pro nevidomé lezce je tento závod vyvrcholením dvouměsíčních příprav a usilovného tréninku. Díky páskám přes oči pro celý tým mají všichni stejné podmínky. S přípravou na závody jim pomáhají organizátoři akce – dobrovolnická organizace GE Volunteers a lezecké centrum SmíchOFF na Praze 5. Letošního ročníku se zúčastnilo 9 týmů s nevidomými závodníky.

Závodu Nekoukej a lez O.K.! předcházejí tréninky lezení pro nevidomé, které pořádají dobrovolníci z řad GE Volunteers třikrát v týdnu. Potkávají se tu nevidomí začátečníci i zkušení lezci, kteří si tento sport postupně osvojili jako celoročního koníčka,“ říká Zuzana Pokorná z organizace GE Volunteers a dodává: „Podstatou závodů není soupeření, ale naopak spolupráce. Všichni tři členové soutěžních týmů se musejí podporovat a navigovat. Například dospělák se zakrytýma očima se tak řídí radami svého dětského a nevidomého parťáka z týmu.“

Lezení po lezecké stěně je jeden z mála sportů, ke kterému nevidomí lidé nepotřebují speciálního vodiče. Stejně jako lezci bez handicapu jsou pouze jištěni na laně. „Na lezení mě baví svoboda, kterou mi dává. Záleží pouze na mně, jestli uspěju, nebo selžu. Můžu využít rady lezců bez zrakového hendikepu, ale taky se spolehnout na svůj instinkt a zkoušet, co moje tělo dokáže,“ říká jeden z nevidomých účastníků závodu Ivo Budil, který se lezení věnuje již čtyři roky.

Součástí závodů Nekoukej a lez O.K.! je také doprovodný program – labyrint, který si návštěvníci lezeckého centra mohou projít se zavázanýma očima za pomoci bílé hole nebo si mohou vyzkoušet stolní hry pro nevidomé. Letos poprvé mohli účastníci vyzkoušet i degustaci čokolády poslepu ve spolupráci s Neviditelnou výstavou.

O GE Volunteers

Dobrovolnická organizace GE Volunteers je důležitou součástí společenské odpovědnosti GE Money Bank. Každý rok odpracují zaměstnanci banky, jejich rodinní příslušníci a přátele na projektech zaměřených na podporu seniorů, znevýhodněných osob, dětí, vzdělávání a životního prostředí tisíce hodin. Počet akcí realizovaných každý rok v jednotlivých regionech už daleko překročil stovku. Na přímou pomoc je navázána i pomoc finanční z grantového Programu podpory potřebných.

Milada Franek,

tisková mluvčí GE Money Bank

V případě zájmu o další informace kontaktujte, prosím:

Milada Franek, mobil: +420 606 661 304, tel.: +420 224 446 011, e-mail: milada.franek@ge.com

Lucie Policarová, mobil +420 724 557 221, tel: +420 224 442 389, e-mail: lucie.policarova@ge.com

nebo Servis pro media na www.gemoney.cz.

Jedna apka,
celá banka

S mobilní aplikací Smart Banka máte celou banku v kapse. Obsahuje přes 200 funkcí, 41 produktů a najdete v ní všechny výhodné nabídky. I proto je nejoceňovanější bankovní apkou na trhu.
logo - Moneta

Smart Banka je nejoceňovanější aplikací klienty i odbornou veřejností a je k dispozici na všech zařízeních iOS nebo Android.

ocenění Zlatá koruna - novinka roku 2023 hodnocení klienty 4,8/5