MONETA zakládá nadaci, pomůže oddlužit klienty v extrémních případech nouze

Klienti Skupiny MONETA, kteří se ne vlastní vinou ocitnou v extrémním případě finanční tísně a akutní nouze, budou moci zhruba od druhého čtvrtletí 2021 požádat o částečné či úplné odpuštění svých finančních závazků. Pomůže jim v tom Nadace MONETA, jejíž založení bankovní skupina dnes oznámila.

„MONETA je od počátku svého vzniku vždy připravena pomoci těm svým klientům, kteří o to stojí. Nadace bude primárně sloužit těm, kteří o to nejenom stojí, ale jejich tíživou situaci způsobila například tragická událost v rodině nebo jiné neočekávané neštěstí. Typickým příkladem klienta, kterému bude pomoc vznikající nadace určena, jsou například nezletilé děti, které v rámci dědického řízení zdědí po svých zemřelých rodičích půjčku, hypotéku nebo komerční úvěr,“ uvedl v této souvislosti předseda představenstva Tomáš Spurný.

Na činnost nadace bude dohlížet Správní rada, o samotných žádostech o oddlužení by pak měla rozhodovat tříčlenná komise. „Ta bude sestávat z externích expertů, nebude v nich tedy zastoupen nikdo z představitelů banky. Tyto vhodné experty nyní hledáme,“ uvedl Tomáš Spurný. První žádosti by mohli klienti začít podávat na jaře příštího roku, kdy by nadace měla začít fungovat. „V tuto chvíli probíhá nutná legislativní administrace celého tohoto kroku. Pro nadaci také hledáme vhodné jméno tak, aby reflektovala svůj účel a také samotné poselství či misi,“ doplnila mluvčí Skupiny MONETA Zuzana Filipová s tím, že jak členy nadační komise, tak samotné správní rady společně s přesným postupem podávání a schvalování budoucích žádostí představí banka během prvních tří měsíců roku 2021.