MONETA stále podporuje ženy v byznysu. Úvěr pro podnikatelky už si sjednalo téměř 150 klientek banky

V rámci unikátního podnikatelského úvěru, určeného výhradně ženám-podnikatelkám, poskytla MONETA finanční pomoc již téměř 150 žadatelkám v souhrnném objemu přes 60 milionů korun. Finanční produkt začala banka poskytovat přesně před rokem, získala za něj prvenství v soutěži Zlatá koruna i stříbro v letošní Korporátní bance roku. Úvěr poskytuje MONETA společně s Evropským investičním fondem v rámci záručního programu pro zaměstnanost a sociální inovace EaSI, aktuálně u něj nabízí sazbu od 4,9 % p.a.

„Diverzita v podnikatelském sektoru je důležitá, přináší do podnikatelského prostředí nový drive, což je na konci dne prospěšné všem. I to je jeden z důvodů, proč pokračujeme ve spolupráci s Evropským investičním fondem a podporujeme ženy podnikatelky. Ženy získaly větší odvahu vrhnout se do podnikání, což potvrzuje fakt, že v posledních letech převyšují mezi nově založeným podniky ty firmy, u jejichž zrodu stály právě ženy. Jsme rádi, že se na tom i díky nabídky úvěrů EaSI můžeme podílet,“ uvedla v této souvislosti Zuzana Filipová, ředitelka komunikace a ESG MONETA Money Bank.

Klíčovou roli sehrála půjčka EaSI například v podnikatelském příběhu Ivety Manieri, která provozuje výrobnu na italské sýry. Ta musela s příchodem koronavirové pandemie zajistit nový způsob, jak se dostat ke klientele, protože byly uzavřené trhy a restaurace. „Půjčka pokryla náklady na pojízdnou prodejnu a část nového výrobního stroje a pomohla nám nejen nastalou situaci přežít, ale dokonce nám zafinancovala nové výrobní technologie, čímž nás nakopla kupředu,“ popisuje podnikatelka Iveta.

Podnikatelský úvěr Expres Business EaSI je určený k rozvoji podnikání v podobě investic nebo plateb provozních výdajů. Úvěr mohou čerpat ženy podnikající jako OSVČ nebo právnické osoby, ve kterých podíl žen přesahuje 50 %.

Ze záruky EaSI mohou aktuálně benefitovat i klienti zasažení pandemií koronaviru Covid-19. Úvěr nabízí atraktivní úrokovou sazbu od 4,9 % p.a. a možnost splácet po dobu až 10 let, přičemž první splátku jistiny lze při sjednání úvěru odložit až o 6 měsíců.

Záruka EaSI v rámci programu pro zaměstnanost a sociální inovace je financována Evropskou unií, garanční institucí je pak z pokynu Evropské komise Evropský investiční fond. Tato instituce za úvěr ručí až do výše 90 procent z celkového objemu poskytnutých finančních prostředků.

Úvěr využívá záruku financovanou Evropskou unií v rámci programu pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI).

O programu pro zaměstnanost a sociální inovace

V rámci evropského programu pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) podporuje Evropská komise mikrofinancování a financování sociálního podnikání prostředky v celkové výši 193 milionů EUR na období let 2014–2020. Cílem je rozšířit přístup k mikrofinancování, tedy k úvěrům do výše 25 000 EUR, zejména pro zranitelné osoby a mikropodniky. Kromě toho Evropská komise poprvé rovněž podporuje sociální podniky prostřednictvím investic ve výši až 500 000 EUR. Podpora mikrofinancování a sociálního podnikání se uskutečňuje v prvé řadě prostřednictvím záruky EaSI, která umožní poskytovatelům mikroúvěrů a investorům do sociálních podniků nabízet služby podnikatelům, jimž by s ohledem na rizika jinak nebyli schopni poskytovat finanční prostředky. Evropská komise vybrala kprovádění záruky EaSI Evropský investiční fond.