Klienti GE Money Bank dávají při platbě v zahraničí stále častěji přednost kartě

V období letních dovolených každoročně roste množství transakcí uskutečněných prostřednictvím platebních karet v zahraničí. Potvrzují to i zjištění GE Money Bank. Nejčastěji využívají její klienti na svých letních zahraničních cestách platební kartu v Chorvatsku a na Slovensku. Podle statistik GE Money Bank provedli klienti během července a srpna loňského roku v zahraničí více než 102 tisíc transakcí v celkové hodnotě 171,7 milionů. Oproti roku 2007 se tak za stejné období objem transakcí zvýšil o více než 22 % a jejich počet dokonce o 27 %. Rok od roku tedy roste počet lidí, kteří dávají přednost jednomu z nejvýhodnějších a nejbezpečnějších způsobů financování svých výdajů v zahraničí.

Využívání platební karty při zahraničních cestách je dlouhodobým trendem. Zatímco během letních prázdnin v roce 2007 klienti GE Money Bank v deseti nejvíce navštěvovaných destinacích uskutečnili v zahraničí přibližně 81 tisíc transakcí o celkové hodnotě 140,5 milionů, za stejné období loňského roku provedli dokonce 102 tisíc transakcí o objemu 171,7 milionů. V počtu transakcí tak došlo k 27 % nárůstu a u objemu transakcí ke zvýšení o 22 %.

„Očekáváme, že tento rostoucí trend se potvrdí i v letošním roce a meziroční nárůst bude minimálně ve stejné výši. Klienti totiž stále více používají karty při svých zahraničních cestách. Uvědomují si výhody, které jsou s tím spojené v porovnání s použitím hotovosti. Navíc klienti GE Money Bank mají další motivaci, proč platit kartou v zahraničí - stejně jako v České republice i v zahraničí získávají při platbách kartou odměnu za její použití v podobě vrácení až 0,6 % z objemu transakce zpět na svůj účet,“ říká Michal Diviš, manažer platebních karet GE Money Bank.

GE Money Bank, jako jediná na českém trhu, nabízí unikátní program odměn za platby debetními platebními kartami. V rámci služby Odměna za platby kartou klientům vrací peníze na účet za každou platbu na internetu a u obchodníků v ČR i zahraničí. Za platbu debetní kartou MasterCard Gold a MasterCard Business Premium nyní klienti získávají zpět 0,6 procenta z hodnoty nákupu a u karet MasterCard Standard, MasterCard Business a MasterCard Internet 0,5 procenta. U elektronické debetní platební karty Maestro dosahuje odměna 0,4 procenta.

Za odpočinkem do Chorvatska a Itálie, za nákupy do Británie a Německa
Nejčastěji používají klienti GE Money Bank v letních měsících svoji platební kartu v Chorvatsku a na Slovensku - tedy tradičních destinacích letních dovolených. Naopak v zimě vedou žebříček zemí, kde nejvíce využívají karty, lyžařská centra Rakouska a Itálie.

„Do zahraničí však Češi nejezdí pouze za odpočinkem, ale cíleně zde vyhledávají nákupní destinace“, říká Michal Diviš manažer platebních karet GE Money Bank. To je i důvod, proč si po celý rok drží stabilně vysokou pozici v řebříčku zemí, kde klienti GE Money Bank nejvíce využívají platební kartu, Velká Británie. O tom, že cesty do Británie jsou spojeny často s nákupy, svědčí i to, že zde klienti platí u obchodníků nejvyšší průměrnou částku. Naproti tomu nejmenší platby uskutečňují v Chorvatsku, kde tráví letní čas a realizují zde spíše drobné nákupy.

Další nákupní destinací je Německo, kde GE Money Bank zaznamenala například velký nárůst objemu výběrů svých klientů z bankomatů počátkem roku - souvislost s povánočními slevami je zde nasnadě. „Lze očekávat, že růst u transakcí platebními kartami se zde bude opakovat v blížících se letních slevách, které v Německu začínají v červenci,“ říká Michal Diviš manažer platebních karet GE Money Bank.

Nárůst výběrů z bankomatů v Německu počátkem roku však byl spíše jednorázový jev - stále zřetelnější je totiž pozitivní trend v přesunu klientů od výběru hotovosti z bankomatu k platbám u obchodníků. Klienti GE Money Bank v zahraničí více využívají karty k platbám u obchodníků než k výběrům z bankomatu.

Výhody platby kartou v zahraničí s GE Money Bank
1. Žádné poplatky za platbu kartou v zahraničí
2. Odměna za bezhotovostní platbu v tuzemsku i zahraničí u všech debetních platebních karet (v hodnotě 0,4 - 0,6 % z objemu transakce)
3. Výhodnější směnný kurz (při platbě kartou v zahraničí je vaše měna přepočítávána přes devizový kurz. Ten je výhodnější než kurz valutový, který se používá při výměně hotovosti ve směnárnách)