Dobrovolníci ze sdružení GE Volunteers Elfun pomohou s organizací akce Winton Train - Inspirace dobrem

Přes 70 zaměstnanců společnosti General Electric ze sdružení dobrovolníků GE Volunteers Elfun bude pomáhat s organizací jízdy vlaku Sira Nicholase Wintona. Na každé zastávce vlaku budou poskytovat informace o konkrétních aktivitách v daném městě a pomáhat cestujícím se zavazadly. Do akce se zapojí týmy dobrovolníků z Čech, Německa, Holandska a Anglie. Winton Train projede stejně jako v roce 1939 trasu Praha – Londýn přes Norimberk, Kolín nad Rýnem, Hoek van Holland, trajektem do Velké Británie a přes Harwich až na Liverpoolské nádraží v Londýně. Ve vlaku pojedou, vedle některých potomků Wintonem zachráněných dětí, také významné evropské osobnosti a vybraní studenti. GE Volunteers Elfun je partnerem jízdy Winton Train – Inspirace dobrem.

„Jsme rádi, že se nám podařilo zorganizovat akci na mezinárodní úrovni. Je vidět, že týmy dobrovolníků z GE Volunteers Elfun z jednotlivých evropských zemí, kde působí také společnost GE Money, mohou efektivně kooperovat. Je to jednoznačně příslib do budoucnosti, který odhaluje možnosti intenzivnější spolupráce,“ říká Petr Karel, prezident dobrovolnické organizace GE Volunteers Elfun a člen užšího vedení skupiny GE Money. „Této mimořádné cesty vlakem se bude účastnit přes 70 dobrovolníků ze čtyř evropských zemí včetně České republiky. Tři čeští zástupci GE Volunteers Elfun navíc pojedou celou cestu vlakem, aby koordinovali činnost jednotlivých týmů dobrovolníků na místě,“ dodává Petr Karel.

Slavnostní odjezd vlaku Sira Nicholase Wintona je naplánován na 1. září 2009 v 9:01 z pražského Hlavního nádraží. Před samotným odjezdem vlaku, ale i v průběhu jeho cesty, je připravena řada společenských setkání a kulturních akcí, včetně natáčení dokumentárního filmu z cesty samotné. Na pražském Hlavním nádraží bude u této příležitosti také odhalena socha Sira Nicholase Wintona v životní velkosti.

Winton Train bude z Prahy dále pokračovat do Norimberku, Kolína nad Rýnem, Hoek van Holland, kde proběhne nalodění na trajekt a na anglické půdě bude již slavnostní vlak směřovat do Londýna. V každé z těchto lokalit budou na místě dobrovolníci z GE Volunteers Elfun, aby cestujícím asistovali při náročné cestě a pomohli jim zorientovat se v novém prostředí. Dne 4. 9. 2009 dorazí Winton Train na Liverpool Street Station, kde jej ve 12:00 přivítá sám Sir Nicholas Winton, dále také britský ministr dopravy, Karel Schwarzenberg či Jiří Menzel.

Co je GE Volunteers Elfun?
GE Volunteers Elfun sdružuje dobrovolníky z řad zaměstnanců všech společností koncernu General Electric po celém světě. V České republice ve sdružení působí téměř 400 zaměstnanců. Jeho cílem je podporovat zdejší společnost ve třech hlavních oblastech: děti a vzdělání, znevýhodnění spoluobčané a životní prostředí. Dobrovolníci se tak věnují desítkám aktivit - například organizovanému dárcovství krve, sportovním, zábavním a vzdělávacím programům v základních školách, obnově lesního porostu na Pálavě, likvidaci přírodních kalamit a dalším.

Markéta Dvořáčková,
tisková mluvčí GE Money