Article main image
Jak na půjčku

Půjčky na zvelebení domácnosti

Náklady na vybavení nebo úpravy bytu z našich peněženek vytahují nejvíce peněz. Mnohdy nezbývá než si půjčit. Co nám banky nabízí v oblasti úvěrů na bydlení?

Úvěr na vybavení bytu

Rozhodli jste se vylepšit a zútulnit svůj domov? Pokud při tom nehodláte provádět rozsáhlejší stavební úpravy, je pro Vás určen právě úvěr na vybavení domácnosti, někdy také uváděný jako půjčka na bydlení. Díky půjčce na zařízení bytu si budete moci pořídit třeba:

  • Kuchyňskou linku i spotřebiče
  • Nový nábytek do obýváku nebo dětského pokoje
  • Zařízení ložnice
  • Spotřební elektroniku apod.

U tohoto druhu půjčky je třeba bance doložit, že jste půjčené peníze využili na bydlení. Stačí si uchovávat veškeré účtenky a faktury, které souvisejí s čerpáním půjčky. Bližší podrobnosti se většinou dozvíte při sjednávání úvěru, popř. z uzavřené smlouvy.

Někdy banky umožňují vyčerpat část úvěru, např. 20 % z celkové sumy, na cokoli podle uvážení klienta. O této možnosti se však vyplatí informovat předem.

Půjčka na rekonstrukci bytu

Pokud změny na Vašem bydlení zahrnují i radikálnější stavební úpravy, můžete s klidem uvažovat o půjčce na rekonstrukci. Je možné si tak splnit svůj dávný sen a pustit se konečně třeba do:

I u této půjčky budete opět muset dokládat bance, že jste poskytnuté finance využili na rekonstrukci svého domova. Zpravidla postačí doložení pomocí účtenek a faktur od dodavatelů. Odměnou Vám opět bude výhodnější úrok než u běžného spotřebitelského úvěru.

Pokud se tedy chystáte zvelebit svůj domov takříkajíc „od podlahy“ a nemáte našetřeno dost peněz, nabízejí se Vám tři možnosti:

Hypoteční úvěr

Oproti ostatním typům úvěrů nabízí nejnižší úrok a lze pomocí něj získat i milionové částky. Na rozsáhlou rekonstrukci bydlení je to zřejmě nejvýhodnější typ půjčky. Základní podmínkou je, že se poskytnutou sumu zajistíte nemovitostí – obvykle tou, kterou hodláte rekonstruovat. Ale může to být i jiná Vaše nemovitost, pokud dostatečně pokryje zamýšlenou sumu peněz.

Úvěr ze stavebního spoření

Patří rovněž mezi výhodnější půjčky a hodí se pro menší rekonstrukce, např.:

  • Rekonstrukce bytového jádra
  • Oprava střechy
  • Stavba garáže apod.

Běžný spotřebitelský úvěr

Nejflexibilnější možností financování vysněného bydlení je klasický spotřebitelský úvěr na cokoliv. U této půjčky není potřeba dokládat bance účtenky nebo faktury za stavební práce. Půjčku tak můžete využít jak na rekonstrukci, tak i na vybavení svého vysněného bydlení. U nás si můžete rychle půjčit až do 800 000 Kč.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv způsob financování, jako u každé půjčky je rozumné si nejprve vše propočítat, zvážit různé nabídky a nakonec si vybrat tu, která Vám nejvíce vyhovuje.

Tento článek je pouze informačního charakteru a obecné povahy a nezohledňuje individuální finanční a daňovou situaci určité osoby nebo subjektu. Informace uvedené v článku nejsou nezbytně vyčerpávající, úplné či aktualizované a můžou odkazovat na stránky jiných subjektů, nad nimiž MONETA Money Bank nemá kontrolu, proto vylučuje jakoukoli odpovědnost. Článek nelze považovat za odborné či právní poradenství. Aktuální produktové podmínky i sazebníky najdete vždy na příslušných stránkách webu. Informace k daním doporučujeme vždy ověřit na stránkách příslušných orgánů státní správy (daňový portál apod.).