Article main image
Cestování

Kam v Evropě vyrazit na ferraty: 10 skvělých tipů pro adrenalinové dobrodružství

Pokud jste milovníkem horolezectví a dobrodružství, ferraty jsou pro Vás ideálním způsobem, jak spojit krásu horské krajiny s adrenalinovým zážitkem. Ferraty, což v italštině znamená "železné cesty," jsou zajištěné horské trasy, které umožňují horolezcům a dobrodruhům prozkoumávat vertikální stěny a skalní hřebeny. V tomto článku se podíváme na deset úžasných tipů, kam vyrazit na ferraty a zažít tak jedinečné dobrodružství.

Dolomity, Itálie

Dolomity jsou rájem pro horolezce a ferratisty. Tato italská horská oblast nabízí nespočet ferrat různých obtížností a krásný výhled na skalní vrcholky. Mezi nejoblíbenější trasy v Dolomitech patří například Via Ferrata delle Bocchette, která Vás provede fantastickými výhledy a náročnými úseky.

Sella Ronda, Itálie

Sella Ronda je horský hřeben v Dolomitech, který nabízí mnoho zajímavých ferrat. Jedna z nejoblíbenějších je Ferrata Tridentina al Pisciadù, která Vás zavede pod ikonickým masívem Marmolada. Tato oblast je také známá svými úžasnými horskými chatami, kde si můžete dopřát tradiční italskou kuchyni.

Rakouské Alpy, Rakousko

Rakousko je další zemí s bohatou tradicí ve ferratách. Rakouské Alpy nabízejí mnoho fantastických tras, jako například Höllental, což v překladu znamená "Pekelné údolí". Tato ferrata na hranicích s Německem Vás provede krásnými horskými scenériemi a skalními stěnami kolem nejvyšší německého vrcholu Zugspitze.

TIP: Nezapomeňte na cestovní pojištění. Mějte jistotu , že Vaše dovolená bude nejen nezapomenutelná, ale i bezstarostná.

Julské Alpy, Slovinsko

Julské Alpy ve Slovinsku jsou skvělým místem pro ferratisty. Jedna z nejznámějších ferrat v této oblasti je Via Ferrata Triglav, která vede až na nejvyšší horu Slovinska, Triglav. Během této výpravy si užijete nádherný výhled na malebnou slovinskou krajinu.

Česká republika

I v České republice najdete několik zajímavých ferrat. Jednou z nich je například Via ferrata Vinařská v Ústí nad Labem, která je ideální pro začátečníky. Naopak všechny obtížnosti si vychutnáte například na ferratě Vodní brána v Českém ráji.

Tatry, Slovensko

Slovensko nabízí mnoho krásných a náročných ferrat. Jedna z nejznámějších je například Via ferrata Tatranská Kotlina ve Vysokých Tatrách. Tato trasa Vás provede úžasnými skalními formacemi a překrásnými výhledy podél Lomnického štítu.

Orla Perć, Polsko

Tatry jsou proslulé svou krásou a skvělými ferratami. Ferrata Orla Perć na polské straně Vysokých Tater pak patří k těm nejobtížnějším. Cesta je jednosměrná a doporučuje se vzít si s sebou plné ferratové vybavení. Scenerie však rozhodně stojí za to.

Švýcarsko

Švýcarsko je další evropskou zemí, která láká milovníky ferrat. Jedním z nejoblíbenějších míst je například region Berner Oberland. Ferrata Mürren je známá pro své úžasné výhledy na hory a ledovce.

Francouzské Alpy, Francie

Francouzské Alpy jsou známé svými krásnými horskými krajinami a také nabízejí několik skvělých ferrat. Ferrata des Evettes v horském masívu Aiguilles Rouges je perfektní pro ty, kteří chtějí začít s ferratami.

Pyreneje, Španělsko

Pyreneje jsou dalším úchvatným horským masívem s mnoha ferratami. Ferrata Bony d'Envalira je jedinou vysokohorskou ferratou v Pyrenejích, která vede na vrchol přesahující 2000 m. V mapách není zavedená, turisté tak musí číst v terénu, aby se k ní dostali.

Závěrem

Než se vydáte na ferraty, je důležité mít správnou výbavu, zahrnující helmu, ferratový set a pevnou obuv. Dále byste měli dodržovat bezpečnostní pokyny a vždy dbát na svou bezpečnost. Buďte připraveni na úchvatné výhledy, adrenalinové okamžiky a nezapomenutelná dobrodružství ve vysokých horách.

Tento článek je pouze informačního charakteru a obecné povahy a nezohledňuje individuální finanční a daňovou situaci určité osoby nebo subjektu. Informace uvedené v článku nejsou nezbytně vyčerpávající, úplné či aktualizované a můžou odkazovat na stránky jiných subjektů, nad nimiž MONETA Money Bank nemá kontrolu, proto vylučuje jakoukoli odpovědnost. Článek nelze považovat za odborné či právní poradenství. Aktuální produktové podmínky i sazebníky najdete vždy na příslušných stránkách webu. Informace k daním doporučujeme vždy ověřit na stránkách příslušných orgánů státní správy (daňový portál apod.).