Article main image
Cestování

Neodolatelná jídla, která musíte ve světě ochutnat

Připravte se na výlet plný chutí a vůní! Představíme Vám neodolatelná jídla, která na svých cestách musíte ochutnat. Od tradiční pizzy v Neapoli až po exotické ceviche v Limě – zaručeně Vás to naláká na gastronomické dobrodružství napříč kulturami.

Světová kuchyně je plná různorodosti a lahodných pokrmů. Pokud se vydáte na gastronomické putování, nezapomeňte si vychutnat některá z těchto neodolatelných jídel. Od Itálie po Japonsko, od Thajska po Argentinu – každá země má něco speciálního, co stojí za ochutnání. Připravte se na chuťovou explozi.

Pizza v Neapoli

Pizzu a Itálii od sebe nelze odtrhnout. Jedno bez druhého zkrátka neexistuje. Pokud ale toužíte po opravdu autentické pizze, musíte navštívit Neapol – rodné město pravé italské pizzy. Zde se můžete doslova ponořit do světa lahodného pečení a vychutnat si klasickou neapolskou pizzu Margherita. Tučná mozzarella, sladká rajčata a voňavá bazalka – nezaměnitelná kombinace, kterou musíte ochutnat.
 

Sushi v Tokiu

Pokud milujete sushi, pak je pro Vás Tokio nebe na zemi. Ve městě plném mistrovských šéfkuchařů si můžete vychutnat čerstvé a lahodné kousky sushi všech možných druhů a kombinací. Nechte se překvapit dovednostmi sushi masterů – Vaše chuťové pohárky budou tančit radostí. A když už budete v Japonsku, zastavte se i u některého z malých pouličních stánků s polévkou ramen. Tento vývartalíř s různými druhy sushi- nigiri a maki, čínské hůlky s nudlemi Vám dodá energii na další objevování.


 

Ceviche v Limě

Vydáte-li se do Limy, neodolatelné peruánské ceviche Vás zcela uchvátí. Kombinace čerstvých mořských plodů, citronové šťávy, chilli a bylinek vytváří harmonii chutí, kterou musíte zažít. Je to jako ochutnávka oceánu v jediném soustu. Ryby, nejčastěji tuňák, žralok či mahi-mahi, se několik hodin marinují v citronové či limetkové šťávě. Následně se pak smíchají s cibulí, chilli a dalšími ingrediencemi. Zaměřte se ale na to, aby byly ryby opravdu čerstvé. Tato specialita by se totiž měla připravovat hned po výlovu.

TIP: Nenechte nic náhodě a sjednejte si cestovní pojištění. S ním můžete cestovat bez obav a užít si dovolenou, ať už budete kdekoliv.

Zjistit více

Gulášovka a langoš v Maďarsku

Maďarsko je známé svou bohatou a  výraznou kuchyní. Pokud se tam vydáte, určitě si nenechte ujít tradiční gulášovku. Tato hustá polévka se připravuje z hovězího masa, papriky, cibule a koření, a nabízí tak bohatou kombinaci chutí a vůní. Pořád pátráte po tom, co ochutnat v Maďarsku? Pokud Vám bude gulášovka málo, pak si zajděte na langoš. Tato smažená placka je sice pěknou kalorickou bombou, ale Váš jazýček si zaručeně pošmákne. Langoš se nejčastěji podává pokrytý česnekovou omáčkou, kečupem, sýrem a dalšími pochoutkami. Že si tohle můžete dát i doma? To jistě můžete, ale autentické kuchyni a tradiční přípravě se nic nevyrovná. V Maďarsku je to jednoduše extra třída a rozhodně ochutnávkou neprohloupíte.

pravý maďarský langoš s česnekem, kečupem a sýrem, obloha s rajčaty

Šopský salát a musaka v Bulharsku

Co ochutnat v Bulharsku? Bulharská kuchyně nabízí jednoduché, ale chutné pokrmy. Šopský salát je neodmyslitelnou součástí bulharské kuchyně a skládá se z rajčat, okurek, papriky, cibule a balkánského sýru. Ideální pokrm do horkého léta. Dalším ikonickým bulharským pokrmem je musaka, která se připravuje tak, že se vrství brambory, mleté maso, rajčata a bešamelová omáčka a vše se pak zapéká v troubě. Ochutnávky litovat určitě nebudete, jen pozor, musaka je velmi sytá a porce velké, že se z jedné klidně najedí i dva.

Černohorský pršut a pljeskavica v Chorvatsku

Chorvatsko je známé svými lahodnými masovými specialitami. Černohorský pršut je sušená šunka s bohatou chutí a charakteristickým aroma, která se vyrábí v horských oblastech. Pokud chcete něco opravdu tradičního, pak ji nesmíte minout. A když už budete v tom, vezměte na ochutnávku také známým domů, uděláte jim jistě větší radost než magnetem na lednici. Dalším typickým chorvatským pokrmem je pljeskavica – druh grilovaného mletého masa, často se podává v chlebu s různými přílohami.

pravá srbská chovarvatská plejskavica s oblohou a chilly s fazolemi
 

Kebab a baklava v Turecku

Turecko je proslulé svou rozmanitou kuchyní. Když navštívíte Turecko, nevynechejte šanci ochutnat místní kebab, jako je döner kebab, který se připravuje z tenkých plátků grilovaného masa, často podávaného v plátku chleba s omáčkami a zeleninou. I když ho v Česku máme na každém rohu, tomu pravému tureckému se opravdu nevyrovná. A co ochutnat v Turecku jako sladkou tečku? Po jídle si dopřejte dezert v podobě křehké baklavy – sladkého pečiva s náplní z ořechů a medu, které se stalo ikonickým dezertem Turecka

Tento článek je pouze informačního charakteru a obecné povahy a nezohledňuje individuální finanční a daňovou situaci určité osoby nebo subjektu. Informace uvedené v článku nejsou nezbytně vyčerpávající, úplné či aktualizované a můžou odkazovat na stránky jiných subjektů, nad nimiž MONETA Money Bank nemá kontrolu, proto vylučuje jakoukoli odpovědnost. Článek nelze považovat za odborné či právní poradenství. Aktuální produktové podmínky i sazebníky najdete vždy na příslušných stránkách webu. Informace k daním doporučujeme vždy ověřit na stránkách příslušných orgánů státní správy (daňový portál apod.).