Article main image
Jak na půjčku

Jak může firma získat finance, aneb průvodce půjčkami pro podnikatele

Už jste slyšeli frázi, že zdravě fungující firma se nikdy nezadluží? To je dávno překonaný předsudek! Za úvěr se jako majitel firmy nebo OSVČ nemusíte vůbec stydět. Naopak platí, že dluhový kapitál je mnohdy výhodnější, dokonce i lacinější než vlastní finanční prostředky. Stále častěji je běžné kombinovat vlastní kapitál s cizími finančními zdroji. Na finančním trhu se nachází nepřeberné množství nabídek půjček. Pojďme se spolu podívat na základní typy půjček, které jsou k dispozici podnikatelům.

Krátkodobé půjčky

Víte dopředu, že potřebujete peníze jen na překlenutí krátkého období? Pak je pro Vás ideálním řešením buď sjednání kontokorentu, nebo podnikatelské kreditní karty.

  • Kontokorent je vhodné použít jako rezervu pro nenadálé situace a je třeba k němu mít sjednán běžný podnikatelský účet. Jeho výhoda tkví v tom, že peníze máte kdykoli k dispozici a úroky platíte pouze z vyčerpané částky. Přes kontokorent tak můžete čerpat peníze kdykoli, a dokonce je i flexibilně splácet.
  • Podnikatelská kreditní karta, jakou například nabízí MONETA Money Bank, spojuje výhody nákupu v bezúročném období s bohatým věrnostním programem. Díky tomu je možné ušetřit významné prostředky třeba při nákupech u partnerů programu a využívat dlouhého bezúročného období. Stejně jako u kontokorentu je ale předem stanovena jistá výše úvěrového rámce, kterou nelze přesáhnout.

Dlouhodobé půjčky

Pro podnikatelskou činnost je třeba mít k dispozici jistý kapitál. Pokud nemáte k dispozici dostatečnou částku, je možné ji získat díky různým typům podnikatelských úvěrů. Ty bývají vázány na konkrétní účel, ale není to pravidlem.

  • Podnikatelský úvěr je úvěr určený pro firmy a fyzické osoby – podnikatele. Na rozdíl od běžných osobních půjček je možné půjčit si mnohem větší objem peněz, až v řádech milionů korun. Na době splatnosti je možné se domluvit podle podmínek vybrané bankovní instituce.
  • Leasing je oblíbený způsob, jak financovat . Jedná se o pronájem dané movité věci, kterou je možné po uplynutí pronájmu odkoupit za zbytkovou cenu (což ovšem nejde u operativního leasingu, kde si danou věc pouze pronajímáte). Výhodou leasingu jsou měsíční splátky, které nezatíží rozpočet tolik jako cena celého přístroje.firemní auto nebo třeba zemědělskou techniku. Jedná se o pronájem dané movité věci, kterou je možné po uplynutí pronájmu odkoupit za zbytkovou cenu (což ovšem nejde u operativního leasingu, kde danou věc pouze pronajímáte). Výhodou leasingu jsou měsíční splátky, které nezatíží rozpočet tolik jako cena celého přístroje.
  • Podnikatelská hypotéka představuje výborné řešení, jak získat prostory pro své podnikání. Je tak možné koupit rodinný dům, do kterého umístíte svou řemeslnou dílnu nebo lékařskou ordinaci nebo kancelář, stejně jako reprezentativní vilu pro sídlo Vaší firmy. Kupovaná nemovitost ovšem musí být zkolaudovaná a pojištěná. Výhodou takové nemovitosti je, že v ní zároveň můžete i bydlet.
  • Nebankovní půjčky jsou řešením pro takové podnikatele, kteří potřebují peníze rychle, ale nemůžou nijak bance prokázat trvalý příjem. Jedná se nejčastěji o začínající podnikatele, matky na rodičovské dovolené nebo třeba studenty. U nebankovních půjček je ovšem potřeba počítat s výrazně vyšším úrokem. Půjčit si lze také řádově mnohem menší částky než díky klasickým podnikatelským úvěrům.
  • Factoring je méně známý způsob získání finančních prostředků. Jedná se o odkup pohledávek firmy nebo podnikatele. Ty odkoupí faktoringová společnost, která vyplatí podnikateli předem smluvenou výši těchto pohledávek (například 80 %). Tyto peníze dostane podnikatel k dispozici hned po provedení transakce.
  • Provozní úvěr je vhodným řešením, pokud potřebujete mít určitou rezervu na pokrývání běžných i mimořádných provozních nákladů. Tento typ úvěru se nastavuje dle individuálních potřeb klienta, prostředky tak můžete čerpat a splácet dle Vaší situace a dohodnutých podmínek.

Konsolidace půjček

Dostali jste se jako podnikatel do situace, že již máte několik různých půjček, většinou u různých finančních institucí? Jednotlivé splátky mohou Vaše podnikání výrazně zatěžovat, řešením je tudíž poohlédnout se po možnostech konsolidace svých půjček. To znamená sjednat si novou půjčku, která pokryje všechny půjčky stávající a případně poskytne ještě další finanční prostředky pro nové projekty. Budete tak splácet jen jednu částku jedné instituci. Konkrétní nabídku sjednocení Vašich podnikatelských úvěrů Vám pomohou osobně na pobočce sestavit naši bankéři.

Stále si nejste jisti, která z variant by pro Vás byla nejvhodnější? Neváhejte si domluvit schůzku na naší pobočce, kde s Vámi bankéři pro živnostníky a firmy proberou Vaši situaci a najdou pro Vás individuální řešení financování Vašeho podnikání.

Tento článek je pouze informačního charakteru a obecné povahy a nezohledňuje individuální finanční a daňovou situaci určité osoby nebo subjektu. Informace uvedené v článku nejsou nezbytně vyčerpávající, úplné či aktualizované a můžou odkazovat na stránky jiných subjektů, nad nimiž MONETA Money Bank nemá kontrolu, proto vylučuje jakoukoli odpovědnost. Článek nelze považovat za odborné či právní poradenství. Aktuální produktové podmínky i sazebníky najdete vždy na příslušných stránkách webu. Informace k daním doporučujeme vždy ověřit na stránkách příslušných orgánů státní správy (daňový portál apod.).

Potřebujete více informací?